Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023

Els productors de fruita estan neguitosos per si no poden regar i alerten de calibres més petits

|

- Publicitat -

ACN Lleida – L’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) està neguitosa per la possibilitat que els pagesos no puguin regar els arbres fruiters aquesta campanya a causa de les restriccions al regadiu per la sequera. Així ho ha assenyalat el director general de l’organització, Manel Simón, que ha remarcat la importància que en el moment del quallat de la flor, els arbres necessiten aportacions d’aigua per poder fer créixer els fruits. Si no hi ha prou aigua, ha afegit, hi haurà calibres petits i això comportarà “problemes de mercat” perquè la fruita no estarà tant valoritzada. Per aquest motiu, es plantejarà fer aclarides més intenses a les explotacions per compensar la falta d’aigua i potenciar la mida dels fruits que quedin als arbres.

Manel Simón ha explicat que encara és “prematur” saber els nivells productius de fruita que hi haurà enguany però si que té clar que si falta aigua, els calibres seran més petits. Això no obstant, ha destacat que un dels punts més importants per condicionar una bona o mala campanya ja ha passat. I es que els experts calculen que el període crític perquè hi hagi gelades com les de l’any passat ja ha passat. Han estat les dos darreres setmanes, quan les masses fredes provinents del nord del continent encara poden afectar punts del nostre país.

Publicitat

Ara però, els fructicultors depenen del cel i que arribin les pluges ja que el regadiu està molt condicionat per la falta de reserves. Aquest mateix dimecres, els regants del Canal d’Urgell han anunciat que demanaran la Declaració de Zona Catastròfica i també que si no plou, hauran de tancar el canal a finals de maig.

Segons Simón, la disminució de calibres seria general a totes les varietats de fruita en el suposat cas que no hi hagi prou aigua. Això es pot compensar amb una incentivació del procés d’aclarida, que ja es fa habitualment a les explotacions quan els fruits comencen a créixer. Per contra, caldria contractar més mà d’obra per tal d’incentivar aquest procés i això també estaria condicionat pel que els productors tindran menys guanys.

La situació de sequera és similar a tot Europa però des d’Afrucat preveuen que al nord del continent, hi hagi encara més afectació perquè són zones humides i els arbres no estan tant acostumats a la falta d’aigua.

Simón ha fet aquestes declaracions després de l’acte de presentació de la nova imatge d’Afrucat: ‘Univers de la fruita’, obra de la il·lustradora Sònia Alins. L’acte ha estat presidit per la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió