Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Els preus de les exportacions a l’Estat es disparen un 9,8% al juny, el creixement més alt des del 2006

ACN Madrid.-Els preus de les exportacions a l’Estat continuen la tendència a l’alça, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’Índex de Preus d’Exportació (IPRIX) del […]

Avatar
Agències 30/07/2021

ACN Madrid.-Els preus de les exportacions a l’Estat continuen la tendència a l’alça, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’Índex de Preus d’Exportació (IPRIX) del mes de juny s’ha disparat un 9,8% el creixement més alt registrat des de l’inici de la sèrie, el 2006. D’aquesta manera, els preus de les exportacions ja encadenen sis mesos de pujades interanuals. La variació mensual va ser d’un 0,8% més elevada en comparació a la taxa registrada el maig. El creixement d’aquest juny es deu sobretot a un increment del preu del petroli i de la producció i distribució d’energia elèctrica i també dels bens intermedis.

En concret, els productes energètics van incrementar un 79,8% el seu preu respecte al juny del 2020, quan encara estava en vigor l’estat d’alarma i els preus estaven sota mínims. També van encarir-se els béns d’equip (+1,6%) i els béns de consum durador (+1%), mentre que els preus dels béns intermedis van registrar una evolució de l’11,6%). Per altra banda, el preu dels béns de consum que es van vendre a l’exterior va incrementar-se un 2,3% en termes interanuals.Pel que fa als preus de les importacions, aquests segueixen disminuint per l’impacte de la pandèmia. Al juny, l’Índex de Preus d’Importació (IPRIM) al conjunt de l’Estat va registrar un increment del 10% respecte al mateix mes de l’any anterior, gairebé un punt i mig per sobre del mes anterior i la més alta des d’octubre del 2011. Tots els sectors industrials tenen influència positiva, liderats per l’energia (+49,1%), que creix en el valor més alt des de juliol del 2008.