Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Els Pastorets s’adapten a les restriccions de la covid-19 i programen més de 130 representacions arreu de Catalunya

ACN Barcelona.-Els Pastorets s’adapten a les restriccions de la covid-19 per poder programar més de 130 representacions arreu de Catalunya. La campanya d’aquest any, “la més atípica de la història […]

Avatar
Agències 17/12/2020

ACN Barcelona.-Els Pastorets s’adapten a les restriccions de la covid-19 per poder programar més de 130 representacions arreu de Catalunya. La campanya d’aquest any, “la més atípica de la història d’aquest fenomen de la cultura popular del país”, en paraules de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, ha començat sota el lema ‘Viu Nadal, viu Pastorets’. El clàssic de Nadal, que per a l’ocasió estrena un text “contemporani” a partir de l’original en virtut d’una relectura de l’actor i dramaturg Roc Esquius, mou més de 6.000 persones arreu del territori, segons els càlculs de l’associació. La temporada arrenca dissabte 19 de desembre amb els ‘Pastorets confi… dencials’ de Sitges i ‘Els Pastorets confinats als Lluïsos’ dels Lluïsos d’Horta, a Barcelona.

Les representacions dels Pastorets acabaran el 31 de gener amb ‘L’Estel de Natzaret’ a Mataró. En total hi ha previstes 134 representacions, 118 de les quals pròpiament de Pastorets i la resta relacionades amb la tradició.Fins ara un 60% dels grups que conformen la Coordinadora ha confirmat que farà activitat aquest proper mes i mig coincidint amb la temporada de Pastorets. La majoria d’aquests grups, un 40%, manté les representacions adaptades a la situació provocada per la pandèmia. En la major part dels casos s’ha optat per reduir la durada, adaptar la representació i mantenir a escena només els personatges imprescindibles per a la història.Un 10% es decanta per altres opcions i o bé faran la representació del Poema de Nadal o altres posades en escena vinculades amb els Pastorets i adaptades al panorama i a les restriccions del moment. Els grups que han optat per no pujar a l’escenari aposten sobretot per activitat a les xarxes socials com ara emetre enregistraments dels Pastorets d’anys anteriors o una webserie creada per a l’ocasió.En paral·lel, la Coordinadora ha promogut un nou text de Pastorets que porta per títol ‘Els Pastorets de casa nostra’, obra del dramaturg Roc Esquius. El text va ser encarregat durant la pandèmia per donar solucions als grups i és per això que tant la posada en escena com la durada, està dimensionada a les circumstàncies actuals.Pel que fa als personatges (està pensat per a dotze intèrprets) el text incorpora paritat de gènere i transversalitat d’edat i recull els trets i els elements comuns del diferents Pastorets que es coneixen fins a dia d’avui. El text aporta una nova visió que “beu de la tradició però que està plenament connectada amb el present i amb la realitat actual”. Fins ara cap grup ha confirmat que representarà el nou text, fet que l’entitat considera “normal” perquè “se l’han de fer seu”.