Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Els partits amb menys representació al Congrés negocien fórmules per evitar un grup mixt de 21 diputats

ACN Madrid.-Els partits amb menys representació parlamentària que no compleixen els requisits per si sols per tenir grup propi negocien fórmules per evitar un grup mixt de 21 diputats. En […]

Avatar
Agències 10/12/2019

ACN Madrid.-Els partits amb menys representació parlamentària que no compleixen els requisits per si sols per tenir grup propi negocien fórmules per evitar un grup mixt de 21 diputats. En el Congrés més fraccionat de la història de la democràcia, el grup mixt estaria format per representants d’11 formacions polítiques -JxCat (8 diputats), CUP (2), Más País (2), Navarra Suma (2), PRC (1), Compromís (1), BNG (1), Foro Astúries (1), Teruel Existe (1), Coalición Canaria (1) i Nueva Canaria (1)-. D’una banda, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha explicat en roda de premsa aquest dimarts que planteja dividir el mixt en dos i, per fer-ho, proposa formar un grup de 16 diputats deixant fora la CUP, Navarra Suma i Foro Astúries per a després “equilibrar” forces. D’altra banda, els partits regionalistes volen escindir-se i crear-ne un de 5 diputats. El termini per registrar grups acaba dimecres a les 20 h.

Els dos diputats de Navarra Suma, el representant del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), la diputada de Coalició Canària i el de Teruel Existe estan negociant presentar a la Mesa de la cambra baixa la proposta de formar un grup “regionalista”. Tots ells superen el llindar del 15% a les seves circumscripcions i són almenys cinc diputats, una de les vies per tenir grup propi. Inicialment, deixarien fora el de Nueva Canaria perquè no supera aquest llindar.El diputat de Teruel Existe, Tomás Guitarte, i el del PRC, José María Mazón, han explicat en roda de premsa aquest dimarts després de reunir-se amb el Rei, que volen tenir veu perquè en un grup mixt de 21 diputats no tindrien capacitat d’intervenció. Guitarte ha dit que aconseguir-ho seria una condició “molt important” per donar suport a Pedro Sánchez.Compromís ha posat una altra opció sobre la taula. Crear un grup de 16 diputats -una altra de les vies per tenir grup propi és ser més de 15 diputats- per repartir els 21 diputats en dos grups. Es tracta de dues vies incompatibles perquè per crear un grup de 16 diputats caldria que hi fossin alguns dels partits que plantegen formar un grup de regionalistes. Baldoví ha augurat negociacions “frenètiques” entre aquest dimarts i dimecres. També ha explicat que deixa fora Navarra Suma i Foro Astúries perquè s’han presentat en coalició amb el PP i la CUP perquè s’ha “descartat”.