Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Els nous impostos: 4,8% del benefici per interessos dels bancs i 1,2% del volum de negoci de les energètiques

ACN Madrid – PSOE i de Podem han registrat al Congrés les propostes de creació de nous impostos als beneficis extraordinaris de les grans empreses energètiques i la banca. Segons […]

Agències 28/07/2022

ACN Madrid – PSOE i de Podem han registrat al Congrés les propostes de creació de nous impostos als beneficis extraordinaris de les grans empreses energètiques i la banca. Segons les iniciatives, l’impost a les energètiques serà de l’1,2% sobre l’import net de la xifra de negocis. No afectarà les empreses amb facturació inferior a 1.000 milions d’euros, i l’executiu espera que aporti 2.000 milions l’any, és a dir 4.000 milions en dos anys. L’impost a les entitats de crèdit serà un gravamen del 4,8% sobre l’import net o el marge d’interessos o de comissions. Afectarà les entitats que superin els 500 milions d’euros en interessos o comissions, i preveu recaptar prop de 1.500 milions l’any, 3.000 milions en dos anys. En total son 7.000 milions en dos anys.

Els projectes inclouen la prohibició que la banca i les energètiques traslladin els impostos als seus clients, i deixarà el control en mans del CNMC, en el cas de les energètiques, i del Banc d’Espanya en el cas de les entitats financeres.

L’impost a les energètiques afectarà els grups que facturen més de 1.000 milions d’euros anuals, i permetrà que l’Estat recapti prop de 2.000 milions d’euros anuals durant els dos exercicis en què l’executiu preveu mantenir actius aquests tributs. L’impost a la banca gravarà els interessos i les comissions de les entitats.

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha afirmat que els dos impostos a les energètiques i a la banca busquen millorar la despesa social en un moment en què moltes famílies reben l’impacte dels efectes de la guerra i alhora hi ha empreses que obtenen beneficis extraordinaris multimilionaris.

“Nosaltres entenem que no hi ha justícia social si no hi ha justícia fiscal”, ha afirmat en roda de premsa al Congrés, on ha recordat que aquests sn impostos “temporals” que s’aplicaran els anys 2023 i 2024 sobre sectors que es troben “en una situació mot millor” fruit de l’increment de preus.