Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Els notaris podran autoritzar matrimonis des d’aquest divendres

ACN Barcelona.-A partir del proper divendres 30 d’abril, tots els ciutadans podran tramitar íntegrament els seus expedients matrimonials a la notaria, la qual cosa suposarà una millora en l’agilitat i […]

Avatar
Agències 26/04/2021

ACN Barcelona.-A partir del proper divendres 30 d’abril, tots els ciutadans podran tramitar íntegrament els seus expedients matrimonials a la notaria, la qual cosa suposarà una millora en l’agilitat i la celeritat de les gestions per casar-se. Amb l’entrada en vigor de la Llei 20/2011 del Registre Civil, els notaris podran autoritzar els expedients previs a la celebració del matrimoni, tot garantint que els contraents compleixin amb els requisits legals establerts en la normativa actual sense la necessitat d’acudir al Registre Civil.

El procés de tramitació de l’expedient matrimonial consisteix a comprovar que la parella reuneix les aptituds i condicions legals necessàries per contreure matrimoni. És a dir, la capacitat i l’absència d’impediments, així com la veracitat de la seva voluntat, evitant d’aquesta manera els matrimonis de conveniència amb finalitats fraudulentes, entre elles, l’obtenció de nacionalitat o residència, per exemple, o l’obtenció d’una pensió pública.Amb l’atribució d’aquesta competència als notaris, s’incorporen dues novetats molt útils i que donaran major seguretat jurídica a la relació econòmica i personal dels contraents: d’una banda, en l’expedient determinaran el veïnatge civil dels contraents, bàsica per a conèixer quina legislació de les coexistents a Espanya se’ls aplica. A més, els ciutadans comptaran amb l’assessorament notarial previ abans de concretar el règim econòmic matrimonial, és a dir, les regles que serviran per saber de quin cònjuge seran els béns que adquireixin i els deutes que contreguin durant el matrimoni. A Catalunya, per defecte, regeix la separació de béns.Segons José Alberto Marín, degà del Col·legi Notarial de Catalunya, “a aquesta nova opció que tindran els ciutadans se sumarà l’assessorament notarial, que els garanteix la màxima seguretat jurídica, i retalla els terminis, gràcies a l’agilitat que ens proporciona el fet de comptar amb suport tecnològic de la Seu Electrònica Notarial, possiblement la plataforma informàtica més avançada de les professions jurídiques”.Més de 7.500 casaments davant notari des de 2015Des de juliol de 2015, quan va entrar en vigor la Llei de Jurisdicció Voluntària que va permetre als notaris autoritzar casaments, així com divorcis i separacions de mutu acord i sense fills menors d’edat, els notaris de Catalunya han autoritzat més de 7.200 matrimonis, mentre que la xifra de divorcis i separacions se situa en poc més de 6.700. El 2020, inici de la pandèmia, per primera vegada, els notaris de Catalunya van autoritzar més divorcis i separacions que matrimonis. En concret, van fer 1.510 divorcis i separacions, xifra que suposa gairebé el doble que la de noces, que van ser 826.En relació als matrimonis del 2020 (826), la demarcació de Barcelona va concentrar-ne més del 87% (720), seguida de Lleida (39), Girona (37) i Tarragona (30). Pel que fa a les separacions i divorcis (1.510), Barcelona (1.178) registra el major nombre, seguida de Girona (152), Tarragona (98) i Lleida (82).En la sèrie històrica, destaquen dades com la diferència entre matrimonis i separacions a Girona. Des del 2015, en aquesta demarcació s’han tramitat pràcticament 700 separacions, la qual cosa representa més del quàdruple que el nombre de matrimonis, que se situen en 153. Per contra, si s’observen les xifres absolutes, Barcelona és l’única demarcació amb saldo positiu de matrimonis respecte divorcis i separacions (6.660 per 5.322).