Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Els Nobel de la Pau 2022 denuncien al Parlament la vulneració de drets civils a Ucraïna, Rússia i Bielorússia

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Les entitats de Rússia, Ucraïna i Bielorússia guanyadores del Premi Nobel de la Pau 2022 han fet una crida a la solidaritat de la ciutadania catalana amb la situació que viu la societat civil dels seus països. Els representants de les entitats ho han dit durant la primera Jornada de la Pau del Parlament de Catalunya, inaugurada aquest dilluns per la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés. La màxima representant de la cambra catalana ha considerat “històrica” la presència de les entitats i ha recordat que Catalunya està “compromesa” amb la pau “des de fa dècades”.

Entre els participants de les entitats premiades amb el Nobel de la Pau hi havia Oleksandra Romantsova, directora executiva del Centre per les Llibertats Civils d’Ucraïna, organització que treballa des del 2014 per recopilar “proves dels crims de guerra” de l’exèrcit rus i portar “Putin i tots els responsables d’aquesta guerra davant del sistema internacional de justícia”.

Publicitat

Natallia Satsunkevich, membre de la Junta Interina del Centre de Drets Humans Viasna (Bielorússia), ha relatat com el líder de la seva organització i guanyador del Premi Nobel de la Pau és a la presó i que ella mateixa va haver de marxar del país fa dos anys i no hi pot tornar.

“No hem après les lliçons que havíem d’aprendre després de la Segona Guerra Mundial”, ha lamentat, de la seva banda, Alexander Cherkasov, president de la Junta del Centre de Drets Humans Memorial, de Rússia. Segons ell, els russos “van tancar els ulls pensant que la conducta de Putin no era seriosa” mentre Europa “comprava el petroli a Rússia i no mirava d’on venia”. Ara, denuncia, “Rússia ha declarat la guerra a les organitzacions no governamentals” com la seva i per això fa sis mesos que va haver de fugir del país.

La Mesa del Parlament va acordar impulsar una jornada sobre la pau i la resolució de conflictes internacionals cada any i és per això que la cambra, juntament amb les entitats socials i les institucions catalanes que treballen pel foment de la pau, representades per l’Institut Català Internacional per la Pau, Lafede.cat i el Consell Català de Foment de al Pau, han organitzat aquesta primera jornada.

L’acte, que coincideix amb el Dia escolar de la no violència i la pau de la UNESCO, s’ha dedicat al paper de la societat civil en el context de la invasió d’Ucraïna per tal de reivindicar el valor del diàleg i dels acords com a instrument per evitar conflictes.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió