Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Els Mossos reben una cinquantena d’alertes d’usuaris d’internet als quals han intentat ‘sextorquir’

ACN Barcelona.-Els Mossos d’Esquadra han rebut en els darrers dies una cinquantena d’alertes d’usuaris d’internet als quals s’ha intentat ‘sextorquir’. En concret, han explicat a la policia que han rebut […]

Avatar
Agències 14/04/2020

ACN Barcelona.-Els Mossos d’Esquadra han rebut en els darrers dies una cinquantena d’alertes d’usuaris d’internet als quals s’ha intentat ‘sextorquir’. En concret, han explicat a la policia que han rebut missatges via sms o via correu electrònic on se’ls demanava una quantitat de diners (en aquest cas concret, 2.000 dòlars en bitcoins) a canvi que no es publiquessin imatges compromeses d’ells mentre consultaven pàgines web pornogràfiques. De vegades, per pressionar les víctimes potencials i donar més veracitat a l’estafa, els deien que tenien les seves contrasenyes d’accés al correu electrònic.

La majoria de les víctimes asseguren no haver accedit mai a aquestes pàgines, motiu que fa pensar als investigadors que els estafadors no tenen cap vídeo dels usuaris i que es tracta d’una estafa amb enviament massiu de missatges amb l’objectiu que algú tingui prou por com per fer-hi cas. La policia ho anomena ‘sextorsió random’.Els Mossos han constatat que les dades de contacte i possibles contrasenyes les podrien haver obtingut de bretxes de seguretat en diferents serveis d’Internet. Per tant, en la majoria de casos es tracta de dades obsoletes.Per això, davant qualsevol dubte de possible accés il·legítim a un servei d’internet, la policia aconsella canviar la contrasenya iactivar el doble factor d’autenticació.Davant d’aquest tipus de missatges els Mossos recomanen no contestar-los, no fer cap pagament, no descarregar cap arxiu adjunt ni clicar cap enllaç, no obrir correus desconeguts i canviar la contrasenya de tots els comptes personals i bancaris.