Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Els Mossos investiguen la compra d’una antiga fàbrica de Sabadell per un possible cas de blanqueig de capitals

ACN Sabadell.-Els Mossos d’Esquadra investiguen la compra de l’antiga fàbrica l’Artextil de Sabadell per un possible cas de blanqueig de capitals. El consistori la va comprar l’any 2018 per 3,2 […]

Avatar
Agències 28/01/2020

ACN Sabadell.-Els Mossos d’Esquadra investiguen la compra de l’antiga fàbrica l’Artextil de Sabadell per un possible cas de blanqueig de capitals. El consistori la va comprar l’any 2018 per 3,2 milions d’euros, uns mesos després que el mateix immoble hagués canviat de mans per només mig milió d’euros. Segons ha avançat ‘El Periódico’, el beneficiari de l’operació va ser el ‘clan Jodorovich’, vinculat al narcotràfic. L’actual govern del PSC de Sabadell ha demanat un informe als serveis municipals i demana explicacions als antics responsables. Des d’ERC i la Crida per Sabadell, per la seva banda, justifiquen la compra d’Artextil com una operació per “salvar” patrimoni municipal i que es va fer amb un gran “consens”.

Dels 3.822 metres quadrats de l’antiga fàbrica, l’Ajuntament va comprar el 70% a un particular i l’altre 30% a una empresa. Va pagar 3,2 milions d’euros però la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra sospita ara de la transparència de la transacció després de saber que la mateixa propietat va ser adquirida per només 500.000 euros uns mesos abans. El govern municipal de Sabadell assegura que “defensarà l’interès de la ciutat” i “intentarà recuperar aquests imports”, ja que es va pagar sis vegades més per la nau d’Artextil del que havia costat uns mesos abans. També ha demanat a l’alcalde del moment, Maties Serracant, i a qui va ser tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez, que aportin “la informació que tinguin sobre aquesta adquisició”Serracant i Fernández, actualment a l’oposició, han defensat la compra de l’immoble. Des d’ERC recorden que la gestió de l’anterior govern va permetre adquirir “peces patrimonials d’un valor immens com ara l’Artextil” amb una “bona gestió” dels recursos públics i comptant amb “consens social, tècnic i polític” per evitar que els propietaris originals “venguessin la finca perquè s’hi construïssin pisos”.”L’operació es va fer de manera immaculada”, asseguren des d’ERC, que neguen que la compra es fes per un valor que no fos de mercat: “Aquest mantra és fals. Això no és així. Els informes tècnics, elaborats pels professionals de l’Ajuntament de Sabadell, en recomanaven la compra a aquest preu. L’operació va ser clarament per sota del preu mitjà de mercat”.Segons la Crida, de fet, l’ombra de dubte sobre l’operació “respon a interessos partidistes”. El partit de l’exalcalde Serracant defensa que la compra va permetre “salvar patrimoni que perillava davant l’especulació” i en culpa la modificació de planejament “que el 2007 va realitzar el PSC i que permet que part d’aquest patrimoni es convertís en pisos”.En aquest senti, des de la Crida apunten que “la investigació no resideix en si l’Ajuntament va pagar més, sinó en si ells ho van comprar per menys”, en al·lusió a l’anterior operació de compravenda de l’Artextil: “Demanem que no es faci demagògia política i que es respectin els tècnics municipals, perquè algunes de les insinuacions posen en dubte la capacitat i qualitat dels tècnics”.