Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Els Mossos incrementaran els controls a partir d’aquest cap de setmana per frenar la sinistralitat a les carreteres

ACN Barcelona.-Els Mossos d’Esquadra incrementaran els controls a partir d’aquest cap de setmana per frenar un repunt de la sinistralitat a les carreteres. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha […]

Avatar
Agències 14/06/2021

ACN Barcelona.-Els Mossos d’Esquadra incrementaran els controls a partir d’aquest cap de setmana per frenar un repunt de la sinistralitat a les carreteres. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet una crida a la “responsabilitat” dels conductors després que sis persones, quatre d’elles motoristes, hagin mort en accidents de trànsit els darrers dos dies. Així, ha anunciat que s’incrementaran els controls de forma “notable” a les vies catalanes, amb l’ajuda de mitjans aeris. “Per preservar la seguretat de la gent, sancionar, i garantir que no torni a succeir el què ha passat aquest cap de setmana”, ha subratllat Elena. La mesura anirà acompanyada d’altres mesures a mitjà termini, com per exemple campanyes de conscienciació i educació viària.

Fins al 13 de juny d’enguany, han mort 55 persones en 53 accidents de trànsit a les carreteres catalanes. Respecte al mateix període del 2019, les víctimes mortals s’han reduït un 26,7% atès es van registrar 75 persones mortes per accident de trànsit en 72 sinistres. Cal tenir en compte que el passat mes de maig, coincidint amb la fi de l’estat d’alarma i amb la recuperació de la mobilitat a valors similars a la situació de prepandèmia, va ser el mes més mortífer de l’any amb un total de 17 morts.Enguany els morts han anat augmentant cada mes: al gener, 4 persones van perdre la vida a les carreteres catalanes, al febrer van ser 6, al març 8 i a l’abril 9. Aquest mes de juny hi ha hagut 11 víctimes mortals. Del total de víctimes mortals aquest 2021, 28 pertanyen a col·lectius vulnerables: 21 motoristes, 5 vianants i 2 ciclistes.”Darrere de cada una de les persones que han mort aquest cap de setmana hi ha una tragèdia, destrossa famílies, destrossa vides, i no podem quedar impassibles”, ha insistit el conseller d’Interior. Una de les formes de preservar la seguretat a les carreteres, passa precisament per la implementació d’aquests controls. Es posaran en marxa aquest mateix dissabte, amb la vista posada a la revetlla de Sant Joan. “Amb aquesta s’haurà de ser especialment curós de nou”, ha recordat Elena, afegint que donaran a conèixer el dispositiu els pròxims dies.Per altre costat, es posaran en marxa una sèrie de campanyes de conscienciació, molt “explícitament” dirigides a motoristes, així com mesures d’educació allà on es produeixen més incidents. “Fem una crida a l’autoexigència ciutadana perquè això no torni a passar”, ha assenyalat.L’USPAC demana una reunió amb TrànsitParal·lelament, el sindicat USPAC ha sol·licitat una reunió urgent amb el director del Servei Català de Trànsit per parlar de la reducció de sectors al territori català, passant de 22 a 16. El sindicat recorda que és “prioritari” disposar d’agents a peu de via per tal de realitzar les “tasques de control, assistència i prevenció” per tal de reduir els índex de mortalitat i sinistralitat a les carreteres.Així mateix, denuncia que disminuir o suprimir aquests sectors implica de “forma indirecta” un desequilibri en la prevenció i la resposta activa davant de qualsevol situació de risc, que pot afectar també la “seguretat de les persones. D’aquesta forma qualifiquen la decisió “d’imprudent” i “negligent, considerant, però, que encara hi ha marge per revertir la situació.