Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Els Mossos detenen l’any passat a Barcelona 283 lladres multireincidents implicats en 20 delictes de mitjana

ACN Barcelona – Els Mossos d’Esquadra van detenir el 2022 a Barcelona 283 lladres multireincidents que han estat detinguts 2.270 vegades -una mitjana de 8- i que han estat implicats […]

Agències 01/02/2023

ACN Barcelona – Els Mossos d’Esquadra van detenir el 2022 a Barcelona 283 lladres multireincidents que han estat detinguts 2.270 vegades -una mitjana de 8- i que han estat implicats en un total de 5.602 fets, principalment robatoris violents i furts -20 delictes de mitjana-. Són dades del Pla d’Acció Tremall, la resposta dels Mossos contra la multireincidència, que el cos policial ha donat a conèixer en una roda de premsa aquest dimecres. Els cinc multireincidents més actius a la ciutat han estat detinguts 117 vegades en total i entre tots acumulen 178 antecedents. El 2022, es van denunciar 94.826 furts, un 26,9% menys que el 2019 (129.713) i 11.188 robatoris amb violència a la via pública, un 13,3% menys respecte l’any just abans de la pandèmia (12.909).

En una roda de premsa, la cap dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, la comissària Marta Fernández, ha afirmat que la multireincidència és una de les “prioritats” del cos i ha assenyalat que els robatoris al carrer generen “por”, “victimització” i “sensació d’inseguretat”, i encara més en l’actualitat, quan tenen molta difusió, ha dit.

La comissària ha puntualitzat que els furts i robatoris comesos per lladres multireincidents no se circumscriuen a la ciutat de Barcelona sinó que és un “fenomen transnacional” que afecta capitals d’arreu del món, molt lligat al turisme i a les aglomeracions. Els Mossos també adverteixen que durant els esdeveniments internacionals, com les fires, aquest tipus de delictes augmenten.

Els Mossos van activar el juny del 2020 el Pla d’Acció Tremall, per actuar davant de la multireincidència des de la intel·ligència policial, la prevenció i la investigació, en coordinació amb la fiscalia i la judicatura, així com des de la vessant de la Seguretat Ciutadana, tant amb agents de paisà com uniformats.

Entre altres estratègies en el marc d’aquest pla, els Mossos s’han centrat més a investigar les persones que els fets, ha exposat el cap de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, l’inspector Josep Naharro. 

El cos policial assenyala que la pressió policial ha comportat menys robatoris violents al carrer; més detencions en aquest àmbit, que han augmentat un 6,5%, i un índex de resolució més elevat, que passa d’un 18,5% a un 15,72%.

El 2021, el nombre de multireincidents detinguts en el pla Tremall va ser de 385, dels quals 213 van ser detinguts 997 cops i se’ls va relacionar amb 1.441 fets delictius. El 2022, el pla va tancar amb 289 multireincidents, dels quals 283 detinguts a Barcelona. El nombre de multireincidents el 2022 s’ha reduït un 25% respecte als de l’any anterior.

El perfil dels detinguts és majoritàriament el d’un home, d’entre 18 i 25 anys. Només hi ha 9 dones dels 283 detinguts el 2022. La comissària Fernández ha indicat que una part dels lladres multireincidents són oportunistes i pernocten a Barcelona mentre que una part més minoritària té una alta mobilitat, s’hi desplaça per delinquir i estan més organitzats. 

Els Mossos també han observat que alguns dels multireincidents comencen a modificar l’activitat delinqüencial i passen de cometre furts o robatoris violents al carrer a robatoris amb força, sobretot en establiments.

Els cinc multireincidents més actius a la ciutat han estat detinguts 117 vegades i entre tots acumulen 178 antecedents. El primer d’aquesta llista ha estat detingut 25 vegades i té 52 antecedents. Només dos d’aquests cinc han ingressat a la presó i un tercer hi va estar uns dies.

Les zones més afectades de la ciutat pels furts i robatoris al carrer són el centre de la ciutat, el front marítim, Sant Martí, Sants- Montjuïc i Nou Barris i les franges en què es cometen més delictes, el vespre i la nit.

El 74% de les víctimes d’aquests delictes no van patir lesions, una dada que baixa al 65% el 2022. L’any passat, en el 97% dels casos, el delicte es va cometre sense arma, mentre que el 2021, el 83%.

<strong>Robatoris de rellotges de luxe</strong>

En el marc del pla Tremall, els Mossos d’Esquadra van crear el maig el grup Titani contra el robatori de rellotges de luxe. Del maig a l’octubre, es van detenir 229 lladres especialitzats en aquest àmbit. Entre els detinguts hi ha delinqüents habituals que han modificat el modus operandi i altres del crim organitzat que tenen una alta mobilitat geogràfica transnacional.

L’inspector Naharro ha assenyalat que el crim organitzat és qui domina el circuit del robatori de rellotges de luxe però han observat en els darrers mesos que han cedit la part de més risc, la sostracció, a lladres locals i que ells es dediquen a la recaptació.

<strong>Reforma del Codi Penal contra els lladres multireincidents</strong>

Els Mossos encara no han notat els efectes de la reforma del Codi Penal sobre la multireincidència, que va entrar en vigor aquest estiu i que endureix el càstig per als qui cometen furts de manera reiterada. Un dels problemes és un engranatge amb mancances de recursos, com als jutjats. 

Amb tot, l’inspector Naharro espera veure en els propers mesos els efectes d’aquesta reforma, també amb la posada en marxa del segon jutjat de delictes lleus a Barcelona. Els Mossos es troben que la majoria dels detinguts per multireincidència no entren a presó. També cal tenir present que, si la policia deté el lladre i recupera l’objecte robat, el delicte queda en grau de temptativa, amb menys càrrega processal.