Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

Els ministres d’Interior de la UE pacten un nou reglament europeu de migració i asil

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els ministres d’Interior de la Unió Europea (UE) han pactat aquest dijous a la nit un nou reglament europeu de migració i d’asil. El vicepresident de la Comissió Europea en la matèria, Margaritis Schinas, ha celebrat “un dia històric” i ha considerat que l’acord dels ministres és “una base sòlida” per negociar amb el Parlament Europeu un nou Pacte de Migració i Asil a la UE, encallat des de fa anys. El ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha considerat també l’aprovació del reglament un “èxit rotund”. El nou document garanteix el repartiment equitatiu de la responsabilitat en matèria migratòria i de solidaritat. Aquest principi figura per primer cop en un instrument jurídic de la UE.

Els 27 s’han aconseguit posar d’acord, així, en el reglament de gestió de l’asil i la migració i en el reglament dels procediments d’asil. Són dos elements del Pacte de Migració i Asil que treballa la UE amb l’objectiu d’haver-lo tancat durant aquesta legislatura comunitària, que acaba l’abril de l’any que ve.

Publicitat

La presidència sueca del Consell de la UE ha considerat que aquests expedients constitueixen “els dos pilars principals” de la reforma del sistema d’asil de la UE i són “clau per a un bon equilibri entre responsabilitat i solidaritat”. “El treball dur durant diverses presidències ha contribuït al resultat que hem aconseguit avui”, ha afegit la presidència sueca, que l’1 de juliol cedirà el relleu a Espanya.

“Avui hem fet un gran pas per dotar Europa d’un sistema d’asil i migració més eficaç, més solidari i més just”, ha afegit Grande-Marlaska, que ha subratllat que l’instrument de la solidaritat era “irrenunciable” per a països com Espanya, “exposats a fluxos migratoris intensos com a frontera exterior de la UE”.

Marlaska també ha celebrat que l’acord d’avui “aplana” l’aprovació del Pacte de Migració i Asil, “prioritat màxima de conjunt de la UE i també de la presidència espanyola que assumim a partir de l’1 de juliol”.

El pacte dels ministres endureix l’acollida de demandants d’asil i obliga a repartir els que l’obtenen entre tots els països membres, element que ha estat un gran escull en la negociació durant anys. L’acord estableix un repartiment de 30.000 sol·licitants d’asil en funció de la població i el PIB del país acollidor. Alhora s’estableix un cànon de 20.000 euros per migrant no admès per als països que rebutgin l’acollida.

Els dos reglaments han tirat endavant amb els vots en contra de Polònia i Hongria i les abstencions de Malta o Bulgària.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió