Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Els Maristes afloren una vintena de casos d’abusos en tres anys gràcies als protocols de protecció als infants

ACN Barcelona.-Els Maristes han fet aflorar en els últims tres anys una vintena de casos d’abusos entre els seus alumnes, la majoria intrafamiliars, gràcies als protocols de prevenció i protecció […]

Avatar
Agències 10/04/2019

ACN Barcelona.-Els Maristes han fet aflorar en els últims tres anys una vintena de casos d’abusos entre els seus alumnes, la majoria intrafamiliars, gràcies als protocols de prevenció i protecció als infants aplicats des del 2011, moment en què defensen que van tenir constància del primer cas d’abusos a la institució. Ho ha explicat el germà Gabriel Villa-Real durant la presentació del llibre ‘Trencar el silenci: deu rostres, deu veus’, que explica les mesures aplicades pels Maristes per protegir els infants i prevenir els abusos. Segons els autors del llibre, Imma Amadeo i Jordi Martínez, el llibre omple un “buit” perquè s’ha viscut “la història però no el present”. “És important que la societat conegui tot el que s’està treballant per protegir la infància”, ha subratllat Martínez.

El germà Gabriel Villa-Real ha explicat que aproximadament el 80% de la vintena de casos són abusos que venen o del pare o de les parelles de la mare. La resta són entre iguals, és a dir, un altre nen o adolescent és l’abusador. El membre de la institució Marista ha subratllat que els alumnes han fet saber els casos d’abusos a tutors o psicòlegs i, especialment, poc després de treballar el tema a classe. “De vegades passa un temps perquè hi hagi una presa de consciència que hi ha coses que no l’agraden i que no haurien de passar”, ha indicat. Durant la presentació del llibre, el germà Gabriel Villa-Real ha admès que fins que no va sentir el testimoni d’una víctima d’abusos l’any 2011 no va comprendre el grau de “devastació” que ocasionaven. “Toca les arrels més profundes de la persona, que en el cas dels infants encara s’estan construint”, ha indicat.El membre de la institució Marista ha reconegut la importància de sentir els testimonis de les víctimes. “Donar crèdit al que diuen, poder ajudar-los i aportar els recursos necessaris perquè puguin entrar en una via per sanar-se”, ha dit el germà Gabriel Villa-Real que és el que s’ha de fer un cop una víctima explica el seu testimoni.El germà Gabriel Villa-Real ha explicat que fa poc que es parla obertament dels abusos sexuals i ha celebrat que en els últims anys se n’hagi “pres consciència” de com “arriben a devastar” la persona. “No es tracta d’una cosa moral, sinó d’un crim”, ha remarcat. Un llibre que vol “viure el present”El llibre ‘Trencar el silenci: deu rostres, deu veus’ és un relat coral que posa veu i rostre a les persones que treballen per prevenir abusos i protegir els infants i els adolescents a la institució Marista. Així, el relat ve a omplir un “buit” entre la història “en blanc i negre i la de color” de la institució, en paraules de Jordi Martínez, que ha insistit que el relat vol “visibilitzar els esforços” que fan els “herois i heroïnes del dia a dia”. Al seu torn, Imma Amadeo ha remarcat que la vintena de casos d’abusos aflorats en els darrers tres anys mostren que “quan esperones el nens a trencar el silenci i els dones les eines per poder-ho fer” aquests expliquen els seus casos. “És una realitat horrorosa, però que ha d’aflorar perquè es l’única manera de poder-los ajudar”, ha subratllat Amadeo, que ha recordat que el Consell d’Europa ha alertat que un de cada cinc infants patirà abusos.L’autora ha constat que en la institució Marista hi ha “dolor” i “un passat assumit”, però ha destacat la “voluntat” de plantejar-se “com fer les coses” un cop coneguts els casos d’abusos.