Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Els llogaters d’habitatge públic de l’Ajuntament de Barcelona no hauran de pagar l’IBI a partir de l’1 de gener

ACN Barcelona.-Les famílies que viuen en un habitatge del parc públic de lloguer de l’Ajuntament de Barcelona deixaran de pagar l’Impost de Béns Immobles (IBI) a partir de l’1 de […]

Avatar
Agències 31/12/2019

ACN Barcelona.-Les famílies que viuen en un habitatge del parc públic de lloguer de l’Ajuntament de Barcelona deixaran de pagar l’Impost de Béns Immobles (IBI) a partir de l’1 de gener del 2020. Aquest dimecres, a la bonificació del 95% de l’IBI prevista a les ordenances fiscals aprovades pell 2020, s’hi suma el fet que el 5% restant l’assumirà l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació, de manera que s’allibera completament els llogaters de pagar l’impost. L’Impost de Béns Immobles és un tribut municipal que grava la titularitat d’un dret de propietat, d’un dret real d’usdefruit o bé d’un dret real de superfície de béns immobles urbans, rústics o de característiques especials. La normativa preveu que els propietaris puguin repercutir l’IBI als llogaters.

L’ordenança fiscal també preveu diferents modalitats de bonificacions i exempcions, entre les quals es troba la bonificació del 95% amb caràcter indefinit en els “béns immobles en els quals es desenvolupi una activitat econòmica destinada a lloguer social d’habitatges, ja siguin gestionats per la Borsa d’habitatge de lloguer de Barcelona, per entitats o empreses de titularitat pública o bé per altres subjectes privats”. La condició per gaudir de la bonificació del 95% és l’aprovació d’un acord de la Comissió d’Economia i Hisenda del Consell Municipal que declari d’utilitat municipal els habitatges que la sol·licitin. En el cas dels habitatges que gestiona directament l’IMHAB, aquesta declaració d’utilitat municipal es va produir en la sessió del 20 de novembre d’aquest any i es va fer extensiva als exercicis del 2020 i successius. Pel que fa al 5% restant de la quota de l’IBI que correspondria pagar als llogaters, l’Ajuntament ha decidit que no el repercutirà a les famílies usuàries dels habitatges públics, sinó que serà el mateix Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació qui n’assumirà aquesta part.