Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Els lletrats del Parlament demanen al TC que “no amplifiqui innecessàriament el conflicte” amb l’Estat

ACN Barcelona.-Els lletrats del Parlament han demanat al Tribunal Constitucional (TC) que “no amplifiqui innecessàriament el conflicte” amb l’Estat. Els serveis jurídics de la cambra han enviat les seves al·legacions […]

Avatar
Agències 16/12/2019

ACN Barcelona.-Els lletrats del Parlament han demanat al Tribunal Constitucional (TC) que “no amplifiqui innecessàriament el conflicte” amb l’Estat. Els serveis jurídics de la cambra han enviat les seves al·legacions al TC pels incidents d’execució per la moció de la CUP-CC sobre l’autodeterminació. Tal com consta al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) d’aquest dilluns, el lletrat Antoni Bayona també reclama al TC que actuï amb “més prudència” i eviti els incidents d’execució “quan realment no és necessari”. Les al·legacions sobre els acords de la Mesa dels dies 22 i 29 d’octubre també apunten que els tribunals constitucionals han de fer un ús “proporcional” del seu poder, “especialment” respecte les institucions parlamentàries.

Les al·legacions també subratllen que, en les relacions entre la justícia constitucional i els parlaments, “no és acceptable ni prudent” actuar amb criteris més propis de la relació entre la justícia i els particulars, o de la mateixa justícia constitucional amb el poder executiu.Els serveis jurídics també constaten que en la moció de la CUP, el Parlament es va limitar a reiterar la defensa del dret a l’autodeterminació, i a reivindicar la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur.El ple del TC del 12 de novembre va suspendre per unanimitat l’admissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament de la moció de la CUP sobre l’autodeterminació. El TC va admetre a tràmit els dos incidents de recusació interposats pel govern espanyol i aprovats al Consell de Ministres del dia 8. D’aquesta manera, el tribunal suspenia la vigència dels acords de la Mesa del 29 d’octubre i el 5 de novembre.