Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Els líders europeus es reuneixen a Brussel·les per decidir si concedeixen una segona pròrroga del Brexit a May

ACN Brussel·les.-Els líders europeus es reuneixen a Brussel·les aquest dimecres a la tarda per decidir si concedeixen una segona pròrroga del Brexit tal com va demanar la primera ministra britànica […]

Avatar
Agències 10/04/2019

ACN Brussel·les.-Els líders europeus es reuneixen a Brussel·les aquest dimecres a la tarda per decidir si concedeixen una segona pròrroga del Brexit tal com va demanar la primera ministra britànica Theresa May la setmana passada. La líder tory vol un altre ajornament fins al 30 de juny per intentar pactar un Acord de Retirada amb els laboristes. Des de Brussel·les es va assegurar que hi havia voluntat per part dels 27 de concedir la segona pròrroga sota determinades condicions i no necessàriament en el termini que reclama Londres. Així, el president del Consell Europeu, on seuen els caps d’estat i de govern de la Unió Europea, Donald Tusk, va plantejar una pròrroga “flexible” de 12 mesos a Londres amb la possibilitat d’escurçar-la si el parlament britànic aprova l’Acord de Retirada abans.

Si els líders dels 27 no concedeixen una pròrroga a May ni es troba una sortida a l’actual impàs, el Regne Unit sortirà del club europeu aquest mateix divendres 12 d’abril.May defensa el seu calendariA la seva arribada a la cimera, la primera ministra britànica Theresa May ha defensat que l’important d’aquesta trobada és que el Regne Unit pugui “marxar de la UE” quan “ratifiquin l’Acord de Retirada”. Així, May confia a poder aconseguir aquesta ratificació abans del 22 de maig i, d’aquesta manera, no haver de celebrar eleccions europees. Tanmateix, vol tenir marge per sortir oficialment de la UE fins al 30 de juny per poder preparar legislativament el divorci. “Estic treballant per garantir que podem marxar de la UE en el nostre calendari”, ha dit.Respecte a les negociacions amb el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, May ha assegurat que aquestes són “constructives i serioses” i que continuaran després de la cimera.Decisió dels 27Els caps d’estat i de govern dels 27 estats membre de la UE es reuniran primer amb May aquesta tarda per després deliberar sense ella si li concedeixen la segona pròrroga i en quin format.Abans de començar la trobada, el president francès, Emmanuel Macron, ha posat tres condicions sobre la taula per concedir una segona pròrroga del Brexit: que no comprometi el futur del projecte europeu, que respecti la decisió democràtica dels britànics i que hi hagi “claredat” sobre els plans de May.”Per mi res està clar, hem d’entendre aquesta demanda i quin és el projecte que ho justifica”, ha explicat. Així, Macron no ha donat per tancat un acord sobre la segona pròrroga: “ara mateix res està escrit”.Per la seva banda, la presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaitė, ha assegurat que “és altament probable que hi hagi una extensió més llarga” que la proposada per May i ha afirmat que tenen voluntat de trobar una solució que impedeixi un Brexit sense acord.També en aquest sentit el president espanyol Pedro Sánchez ha assegurat que les dues condicions més importants per al seu govern són evitar tant com sigui possible un Brexit dur i “salvaguardar la unitat” de la UE.