Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Els líders europeus comencen a debatre com accelerar la campanya de vacunació a la UE

ACN Brussel·les.-Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) ja estan reunits per videoconferència en una cimera en què els 27 busquen accelerar la campanya de vacunació […]

Avatar
Agències 25/03/2021

ACN Brussel·les.-Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) ja estan reunits per videoconferència en una cimera en què els 27 busquen accelerar la campanya de vacunació per tal d’assolir l’objectiu de vacunar el 70% dels adults al setembre. Per tal de fer-ho, la discussió dels líders d’aquest dijous se centra principalment en com augmentar la producció de vacunes, però també en el reforç del mecanisme per controlar i poder bloquejar exportacions de vaccins, una iniciativa de la Comissió Europea que divideix els 27. La segona part de la trobada d’aquest dijous se centra en la política exterior amb discussions sobre Rússia i Turquia i la intervenció del president dels Estats Units, Joe Biden.

A l’inici de la trobada està previst que la presidenta de l’executiu europeu, Ursula von der Leyen, informi els 27 de les novetats pel que fa a la producció de vacunes per al segon trimestre, quan es preveu que estiguin disponibles més de 300 milions de dosis a la Unió Europea. Els 27 també abordaran el reforç del mecanisme de control d’exportacions, una mesura que divideix els 27. Segons fonts comunitàries, els estats tenen “diferents visions sobre aquesta qüestió”. “De moment són prudents a l’hora d’utilitzar un mecanisme com aquest”, indiquen.En l’agenda de la reunió també està el passaport sanitari. Després que la Comissió Europea fes la seva proposta la setmana passada, la iniciativa està sobre la taula dels líders però no s’espera cap progrés perquè s’està treballant a nivell tècnic.Política exteriorLa segona part de la trobada està centrada en la política exterior, especialment en les relacions amb Turquia i Rússia. A més, hi intervindrà el president dels Estats Units, Joe Biden, amb qui hi haurà una “breu” conversa.La intervenció de Biden a la cimera telemàtica de líders europeus arriba un dia després que Von der Leyen i l’Alt Representant, Josep Borrell, s’hagin reunit presencialment a Brussel·les amb el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, per escenificar l’apropament després de la tensió en la relació transatlàntica sota la presidència de Donald Trump. Pel que fa a Turquia, els 27 debaten com “reforçar” la cooperació després de constatar una millora de les relacions i de l’actitud de Turquia en la disputa al Mediterrani Oriental. Von der Leyen i el president del Consell, Charles Michel, es van reunir per videoconferència amb el president turc, Recep Tayipp Erdogan, la setmana passada i el van instar a desenvolupar una “agenda positiva”.En canvi, el debat estratègic sobre Rússia ha caigut de l’agenda i es limita a ser un “punt informatiu” de Michel sobre l’actual situació i els darrers contactes amb les autoritats russes en un moment de tensió entre el bloc comunitari i Rússia.