Dissabte, 16 d'octubre de 2021 - Edició 1178
La República

Els líders de la UE aborden les relacions amb Àfrica i la situació al Mediterrani Oriental en el segon dia de cimera

ACN Brussel·les.-Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea afronten aquest divendres a Brussel·les un segon dia de cimera centrat en política exterior. Els líders europeus aborden les […]

Avatar
Agències 16/10/2020

ACN Brussel·les.-Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea afronten aquest divendres a Brussel·les un segon dia de cimera centrat en política exterior. Els líders europeus aborden les relacions amb Àfrica i, segons ha explicat en l’arribada a la reunió el president del Consell, Charles Michel, és molt possible que també discuteixin la situació al Mediterrani Oriental a petició d’algunes delegacions. Altres temes que tampoc estan a l’agenda però podrien posar-se sobre la taula són Bielorússia o el cas de l’opositor rus Aleksei Navalni. Els líders dels 27 arriben al segon dia de cimera després d’haver constatat la necessitat de reforçar la coordinació en la gestió de la covid-19 i d’haver acordat mantenir les negociacions amb el Regne Unit.

En les conclusions sobre les converses amb Londres, els líders europeus han apostat per seguir amb les negociacions “les pròximes setmanes”, però han demanat als britànics que facin els “moviments necessaris” per assolir un acord, cosa que no ha estat ben rebuda pel Regne Unit.A més, en el primer dia de cimera els líders dels 27 han acordat fixar el desembre un nou objectiu climàtic per al 2030. La intenció és augmentar l’ambició climàtica després que la Comissió Europea hagi proposat incrementar la reducció de les emissions del 40% al 55% el 2030 respecte al 1990. Segons Michel, els 27 han mostrat la voluntat de treballar per assolir un acord el desembre. Amb tot, els líders europeus van ser incapaços de tancar un pacte per fixar la neutralitat climàtica del bloc comunitari el 2050 pel bloqueig de Polònia.