Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Els informes tècnics desaconsellen instal·lar l’Hermitage al port i l’Ajuntament de Barcelona no autoritza el projecte

ACN Barcelona.-ACN Barcelona .- “Ara mateix l’Ajuntament no pot autoritzar ni donar el seu vistiplau a fer el projecte” de l’Hermitage al port. Així de contundent s’ha mostrat aquest dilluns […]

Avatar
Agències 27/01/2020

ACN Barcelona.-ACN Barcelona .- “Ara mateix l’Ajuntament no pot autoritzar ni donar el seu vistiplau a fer el projecte” de l’Hermitage al port. Així de contundent s’ha mostrat aquest dilluns la segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, després d’explicar, juntament amb el sisè tinent d’alcaldia, Joan Subirats, que quatre informes tècnics desaconsellen instal·lar l’Hermitage al port de la ciutat. Tot i això, Sanz ha assenyalat que com qualsevol altre projecte l’analitzaran si incorpora els elements dels quatre informes sobre urbanisme, mobilitat, sostenibilitat econòmica i cultura. “L’informe pensa en base els criteris que s’haurien de complir, quins emplaçaments té la ciutat per acollir l’Hermitage, però no ha de ser la ciutat qui proposi un emplaçament diferent perquè no és un projecte públic”.

Sanz ha assenyalat que des de l’Ajuntament van defensar des d’un inici que el projecte havia de tenir garanties per “assegurar-ne la seva viabilitat i la relació amb la pròpia ciutat. Qualsevol projecte amb col·laboració pública s’ha d’adaptar a la ciutat i no al revés”. En aquest context, ha recordat que van incorporar una clàusula que el port per tramitar el projecte necessitava “el vistiplau” de l’Ajuntament. Ja entrant al fons dels informe. Sobre l’emplaçament al port, ha explicat que es plantegen “riscos de seguretat, i no només de relació en xarxa, sinó també per no posicionar” el projecte “en un cul de sac i veient que va passar la setmana passada. Som conscients que aquest àmbit de la ciutat és molt fràgil i ho vam veure la setmana passada”. Sanz ha apuntat que si es construeix un nou edifici o usos en aquest espai “s’ha de preveure què passarà en els pròxims cinc anys”. Un altre aspecte que té a veure amb la mobilitat és la situació del Passeig Joan Borbó és “un espai molt saturat, molt congestionat per la mobilitat i amb moltes queixes veïnals”. Sobre l’edifici, ha afegit Sanz, “no té una relació massa vinculada amb l’articulació urbana. És important evitar seguir situant bolets d’aquests edificis icònics”. Sanz, que ha parlat de “riscos i dubtes”, ha dit que, per la part d’urbanisme i mobilitat, “no hi ha cap informe que sigui plenament positiu”. Per la seva part, Subirats s’ha referit als informes sobre la viabilitat econòmica i en clau cultural i “plantegen dubtes, inquietuds i interrogants”. Pel que fa la part econòmica, es plantegen “dubtes sobre l’estructura organitzativa” i sobre “l’excés d’optimisme” que hi ha plantejat en l’informe econòmic. Subirats ha posat com exemple que es preveuen que hi hagi al primer any 850.000 visitants. Tot i això, s’ha indicat que si la localització es proposés en un altre lloc de la ciutat “podria tenir aspectes positius”. Pel que fa la part cultural, ha apuntat, segons l’informe elaborat per Josep Ramoneda, que “no s’acaba d’entendre el sentit d’aquesta iniciativa a la ciutat perquè tindria un element de caràcter de franquícia i d’exportació d’obres que no tindrien perquè reforçar el patrimoni cultural de la ciutat”. Subirats ha dit que l’informe apunta que “no cal aquest projecte tal com està plantejat i que només una reformulació i una solidesa més gran del projecte podria permetre pensar en què això té sentit en el propi desenvolupament cultural de la ciutat”. Altres espais L’informe sobre la idoneïtat urbanística indica quatre possibles ubicacions: Moll de Sant Bertran, el Parc de la Barceloneta, finals de la Rambla Prim i les Tres Xemeneies. Sanz, però, ha volgut deixar clar que no són propostes de l’Ajuntament.