Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Els guies turístics de Catalunya es manifesten contra les acreditacions amb codi QR: “La proposta ens fa invisibles”

ACN Barcelona.-Un centenar de guies turístics de Catalunya s’han concentrat aquest dimarts davant el Palau Robert de Barcelona –seu de l’Oficina de Turisme de Catalunya- per reclamar a la Generalitat […]

Avatar
Agències 15/12/2020

ACN Barcelona.-Un centenar de guies turístics de Catalunya s’han concentrat aquest dimarts davant el Palau Robert de Barcelona –seu de l’Oficina de Turisme de Catalunya- per reclamar a la Generalitat que la identificació del guia torni a ser un carnet físic i no una acreditació telemàtica amb codi QR. El canvi normatiu, impulsat pel departament d’Empresa el passat mes de juliol, preocupa al sector, que se sent “menystingut”. “Que ens treguin el carnet ens arracona, ens deixa en una posició d’invisibilitat […] i contribueix a l’aparició de guies pirata”, defensa Meritxell Carreras, presidenta de l’Associació de Guies de Turisme habilitats per la Generalitat de Catalunya (Aguicat).

La protesta, que ha començat a les 12.00 h del migdia, ha reunit majoritàriament guies turístics de Barcelona, tot i que també hi han acudit guies procedents de la resta de demarcacions de Catalunya. Durant la manifestació s’han sentit proclames com “volem el carnet”, “carnet, turista protegit” o “carnet, protecció del patrimoni” i s’han exhibit pancartes amb missatges com “carnet=legalitat” o “QR sí, carnet també” per exigir que la Generalitat rectifiqui respecte a la decisió que va prendre el passat juliol i torni a l’anterior sistema. “Amb el nou sistema estem fent passes enrere”, ha lamentat Carreras.Segons la presidenta d’Aguicat, l’únic que s’aconsegueix amb la modificació de les acreditacions és “donar menys visibilitat” als guies i restar importància a la seva tasca. Segons la Generalitat, en canvi, la nova normativa pretén “eliminar les caducitats de les acreditacions, les taxes i establir un procediment d’habilitació obert permanentment sense necessitat de fer exàmens”.Arran de la concentració, les associacions convocants han informat que la Generalitat els ha emplaçat a una reunió aquest pròxim dimecres per tractar aquesta qüestió. “Fins ara hem tingut diverses reunions, però cap ha arribat a bon port; esperem que aquesta sigui la bona”, ha comentat Carreras.La manifestació d’aquest dimarts ha estat convocada per l’Associació de Guies de Turisme habilitats per la Generalitat de Catalunya (Aguicat), l’Associació de Guies Oficials de Turisme i Intèrprets del Patrimoni Històric Artístic de Girona i Província i l’Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya APIT-Barcelona.