Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Els farmacèutics reclamen implantar de forma urgent la venda de tests i s’ofereixen a comptabilitzar els positius

ACN Barcelona.-Els farmacèutics reclamen que es treballi de forma urgent perquè les farmàcies puguin distribuir test d’antígens i d’anticossos de la covid-19 a la població. El Ministeri de Sanitat ha […]

Agències 03/05/2021

ACN Barcelona.-Els farmacèutics reclamen que es treballi de forma urgent perquè les farmàcies puguin distribuir test d’antígens i d’anticossos de la covid-19 a la població. El Ministeri de Sanitat ha fet públic en la seva pàgina web l’esborrany d’un reial decret, que en ser aprovat, permetria als establiments de tot l’estat espanyol vendre aquestes proves ràpides sense necessitat de disposar de recepta mèdica. El col·lectiu ha valorat “positivament” l’anunci, però també ha recordat que “fa mesos” que ho estan demanant. A més, ha proposat que les farmàcies comptabilitzin els casos positius que es detectin mitjançant el sistema electrònic de registre. Un fet que ajudaria a localitzar i tallar les cadenes de contagi.

La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), ha subratllat que les farmàcies sempre han estat disposades a “col·laborar activament” en la prevenció de la covid-19 i que la distribució de tests permetria fer un pas endavant cap a la “recuperació” de les relacions socials i la tornada “als espais de treball”. Un altre punt positiu, seria la reducció de la càrrega de treball als Centres d’Atenció Primària (CAP), ja que només rebrien aquelles persones sospitoses de ser positius.Segons el president de la FEFAC, Antoni Torres, les farmàcies aporten “equitat” i “seguretat”, assenyalant també que el 99% dels municipis tenen algun establiment a prop. “En molts casos la farmàcia és l’únic agent sanitari permanent en nuclis rurals i aïllats”, ha recordat, “acostar és facilitar i, en aquest cas, facilitar és guanyar en salut”.Així, una altra de les propostes de la federació és la possibilitat que les farmàcies comuniquin els positius que detectin. “Durant la pandèmia han demostrat el seu grau de responsabilitat com un dels recursos sanitaris més accessibles”, ha apuntat. A més, ha assegurat que en nombrosos països de l’entorn ja s’està implicant la xarxa farmacèutica en “accions estratègiques” de salut pública.D’aquesta manera, ha assegurat que ja existeix un sistema que s’utilitza, per exemple, per les receptes electròniques, o per comunicar els cribratges de càncer de còlon, entre altres. “Un sistema de salut s’ha de basar en la col·laboració de tots els agents, públics i privats”, ha remarcat. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat la vicepresidenta del Col·legi Farmacèutic de Barcelona, Núria Bosch, que ha valorat “l’acompanyament professional” així com “l’explicació sanitària” que poden aportar les farmàcies a la ciutadania.”S’ha de regularitzar i normalitzar la utilització de tests ràpids com a eina de cribratge a la població”, ha explicat. De fet, ha insistit que el col·lectiu pot “contextualitzar” la informació als usuaris, “explicar com s’han de fer, quan i què significa tenir un resultat positiu o negatiu”. “Tot allò que suposi aportar i col·laborar en la situació de la pandèmia per tal de recuperar normalitat, per tallar i frenar cadenes de contagi existents, és positiu”, ha dit.”Esperem que sigui viable i demanem que es treballi de forma urgent perquè es pugui fer efectiu com més aviat millor”, ha subratllat, recordant que no es tracta només d’una demanda del sector, sinó també de la mateixa societat.