Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

Els experts forestals adverteixen que la sequera prolongada pot provocar la mort d’arbres en els boscos mediterranis

|

- Publicitat -

ACN Cerdanyola del Vallès – La situació de sequera prolongada que viu Catalunya pot portar a un “escenari desconegut” en l’àmbit forestal. Així ho afirmen en un comunicat els experts forestals del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), que alerten que la manca d’aigua en el sòl i la incapacitat de fer front a la demanda d’aigua de l’atmosfera pot portar, a la llarga, a la mortalitat i el decaïment de les zones forestals mediterrànies més vulnerables. Segons expliquen, la manca de precipitacions ha provocat que el sòl forestal estigui “molt buit” d’aigua i això posa en dubte el creixement primaveral dels arbres, ja que aquest requereix “grans quantitats d’aigua” per, entre d’altres, fer la fotosíntesi o mantenir la hidratació de les capçades.

La principal causa de la manca d’aigua en els sòls forestals és el canvi climàtic, ja que, segons explica el CREAF, està provocant que els episodis de sequera siguin més freqüents i llargs, però també que les temperatures a l’estiu siguin més altes, amb onades de calor llargues i continuades. “Això farà que aquest estiu, milers i milers d’arbres necessitaran tota l’aigua acumulada als sòls, i aquí és on rau el problema: un sòl buit, sense aigua disponible, és un escenari complicat d’afrontar”, conclouen els experts.

Publicitat

Des del CREAF admeten que és complicat preveure què passarà exactament si durant la primavera i el pròxim estiu no plou, en part perquè els boscos catalans “són molt diversos” i perquè el context climàtic és nou. Tot i això, els experts afirmen que l’objectiu del comunicat és “donar un toc d’alerta” davant la possibilitat que els efectes de la sequera es facin “evidents” en els propers mesos.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió