Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

Els EUA imposen sancions sense precedents a Rússia: “La tria de Putin deixarà el seu país més dèbil”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dijous que imposarà sancions “mai vistes abans” contra Rússia en resposta a la invasió d’Ucraïna. “Putin és l’agressor, ha escollit aquesta guerra, i ara ell i el seu país n’assumiran les conseqüències”, ha dit Biden, que ha predit un “cost sever per a l’economia russa” que deixarà el país “més dèbil”. Biden ha reiterat que l’exèrcit nord-americà no s’implicarà en el conflicte a Ucraïna, però ha confirmat que defensarà “cada centímetre” de territori de l’OTAN. De fet, el nord-americà ha dit que Putin té “ambicions” i pretén “restablir l’antiga URSS”, i que per això ara cal intentar aturar-lo amb sancions. Entre altres mesures, es congelen els comptes de quatre bancs russos.

Biden ha dit que l’agressió de Putin no pot quedar “sense resposta” perquè “les conseqüències serien pitjors”. “És un moment perillós per tota Europa i la llibertat arreu”, ha assegurat el president nord-americà, que ha defensat que tothom ha vist les aspiracions “imperialistes” de Putin.

Publicitat

“Putin té ambicions molt més àmplies que Ucraïna. Vol, de fet, restablir l’antiga Unió Soviètica. D’això va, tot això. Són ambicions completament contràries al que opina la resta del món”, ha dit Biden.

En tot cas, segons el president nord-americà, cal actuar amb sancions perquè Putin vegi “debilitat” el seu país i hagi de prendre “decisions molt difícils: si continuar endavant per acabar sent un poder de segona línia, o respondre”. “Si no actuem contra ell ara amb aquestes sancions significatives, s’envalentonarà”, ha afegit.

Biden ha confirmat que no s’implicarà militarment a Ucraïna, però ha reiterat que l’OTAN es basa en el principi de defensa mútua, i que si algun país de l’Aliança és atacat, els EUA actuaran. De fet, l’Aliança ha anunciat que reforçarà els seus efectius en les fronteres, especialment a l’est, davant dels temors de països com els Bàltics o Polònia a un atac rus.

El president nord-americà ha descartat parlar properament amb Putin i ha assegurat que les relacions entre els Estats Units i Rússia estan actualment trencades.

Sancions

El president nord-americà ha assegurat que les sancions contra Rússia impediran al país competir en l’economia del segle XXI, especialment a nivell tecnològic. Biden ha avisat que en poques hores la borsa russa i el ruble s’han desplomat, i que pot anar a més.

Biden ha dit que amb les sancions s’impedirà a Rússia finançar el seu creixement i l’exercit, i fer negoci “en dòlars, euros, lliures i iens”. També s’han congelat els actius de quatre grans bancs russos als Estats Units.

Malgrat això, els EUA no opten, tampoc, per bloquejar Rússia del sistema SWIFT de transferències bancàries. Biden ha dit que per ara no està sobre la taula perquè alguns socis europeus no ho veuen clar, però ha afegit que les mesures preses són, fins i tot, més efectives.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió