Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Els estudiants de l’Institut del Teatre mantenen la vaga de dilluns per exigir un compromís “ferm” contra l’assetjament

ACN Barcelona.-L’assemblea d’estudiants de l’Institut del Teatre manté la vaga per aquest dilluns per exigir el compromís “ferm” d’institucions i empreses del sector a revisar de manera “integral i immediata” […]

Avatar
Agències 26/02/2021

ACN Barcelona.-L’assemblea d’estudiants de l’Institut del Teatre manté la vaga per aquest dilluns per exigir el compromís “ferm” d’institucions i empreses del sector a revisar de manera “integral i immediata” les “estructures de poder”. L’alumnat vol garantir així “canvis reals, directes i efectius que proporcionin espais segurs”. La direcció general de l’Institut i l’Escola Superior d’Art Dramàtic s’han compromès a crear un espai d’atenció psicològica integral i individualitzat, impulsar formació en assetjament sexual al professorat i l’alumnat, crear un grup de treball amb alumnes i professors per definir el full de ruta a seguir i revisar i incorporar millores al Protocol per a la prevenció, detecció i actuació de l’assetjament sexual al centre.

Alhora, i tal i com recull l’assemblea d’estudiants en un comunicat, també es farà una comunicació periòdica per garantir transparència de les accions que es vagin emprenent. Des del Conservatori Superior de Dansa també han elaborat un comunicat de suport a les víctimes i conviden a fer una “revisió i reflexió crítica” sobre les situacions del centre per acabar amb les actituds “emocionalment violentes”, la “vulnerabilitat forçada” i les “intrusions a la vida privada amb reunions a porta tancada” i “amenaces de suspens” per raons no estrictament acadèmiques. “No hauríem de tenir por de mostrar-nos en desacord amb la institució a la qual estudiem”, conclouen en el text.Els comunicats arriben el mateix dia que la directora general de l’Institut del Teatre, Magda Puyo, ha presentat la seva dimissió després que s’hagin fet públiques una vintena de denúncies d’assetjament sexual i abús de poder, com havia demanat l’assemblea d’alumnes.En una carta enviada als alumnes de l’Institut, la responsable del centre formatiu els últims cinc anys ha assegurat que malgrat haver-hi dedicat “tota la vida i energia”, no tot ho han sabut “fer bé”. Per això, assumeix “plenament la responsabilitat” de no haver trobat les “eines eficaces per deslliurar l’Institut de comportaments abusius i autoritaris”. “Condemno amb tota contundència aquests comportaments, em solidaritzo amb les víctimes i demano disculpes a tots aquells i aquelles alumnes que s’hagin sentit oblidades per nosaltres”, conclou en el text.Segons Puyo, l’equip directiu amb la col·laboració de gran part dels docents han engegat un projecte amb la intenció de “construir un futur esperançador per a tota la comunitat de l’Institut. “He gaudit durant molt de temps del reconeixement d’alumnat, professorat i treballadors i treballadores de l’Institut, i és aquest reconeixement el que m’ha encoratjat sempre a seguir endavant”, ha reconegut.En una entrevista a TV3 aquest dimecres, Magda Puyo havia descartat dimitir. “Quan hi ha problemes, no em plantejo plegar perquè em sembla covard”. Amb tot, ja havia advertit que no era una decisió “inamovible” perquè “tot es mou”. “Tenim un bon projecte i ens en sortirem. S’ha de treballar”, va reblar llavors.Set alumnes presenten la primera denúncia formalUn total de set alumnes ja han presentat davant l’Institut del Teatre la primera denúncia formal contra el director teatral i ja exprofessor del centre Joan Ollé, en el marc del protocol contra l’assetjament creat el 2018 per la institució. La carta de denúncia dels estudiants es va enviar la setmana passada a la direcció general, a la responsable del centre i al cap de l’especialitat d’interpretació de l’ESAD, però el registre formal no es va fer fins dilluns, segons ha detallat un dels estudiants a Twitter i ha confirmat ell mateix a l’ACN. La direcció ha emplaçat els alumnes a una reunió dimarts que ve.