Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Els estudiants aixequen l’ocupació del rectorat de la UB i convoquen una jornada de vaga per al 13 de maig

ACN Barcelona.-Els estudiants que ocupaven el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) han aixecat aquest dijous al migdia la tancada. Asseguren que s’ha obert una porta a la “negociació” […]

Avatar
Agències 22/04/2021

ACN Barcelona.-Els estudiants que ocupaven el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) han aixecat aquest dijous al migdia la tancada. Asseguren que s’ha obert una porta a la “negociació” i que cada vegada estan més a prop d’aconseguir un compromís “amb garanties”. Així, han pactat un seguit de reunions amb els rectors de les universitats públiques catalanes que acabaran el dijous 13 de maig. Per a aquell dia han convocat una jornada de vaga, on també estan cridats els estudiants de secundària, batxillerat i formació professional, amb l’objectiu de “defensar” el conjunt del sistema educatiu. La portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Anna Clua, ha assegurat que comencen a ser una mica més “optimistes”.

Durant les pròximes setmanes tenen previst celebrar una primera reunió, i d’aquí a dues setmanes la segona. “S’ha demostrat que quan estem organitzats es fa cas al moviment estudiantil”, ha assenyalat Clua, valorant positivament que s’hagi posat sobre la taula un calendari. “És més que suficient”, ha afegit.També ha explicat que els punts que generen “més conflicte” són els de caràcter econòmic, com “l’equiparació del preu de màsters i graus, o les pràctiques remunerades”. Això sí, ha recordat que els rectors tenen un pes “molt important” de cara a les institucions públiques i els ha demanat que “no tirin pilotes fora”.En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat la coordinadora i portaveu del sindicat AEP, Dana Sánchez, qui ha assegurat que un cop tancades les reunions amb ACUP començarà el procés de “negociació” amb les assemblees per veure com i quan es poden tirar endavant els diferents punts. “Creiem que són essencials”, ha assegurat, “entenem que són difícils, però ara més que mai hem de fer un esforç perquè estem en una situació de crisi a les universitats”.”Des dels sindicats i les assemblees creiem que cal una firma en paper”, ha afegit Sánchez que ha insistit que l’ocupació tenia un objectiu principal: que els rectors comencessin a negociar. “Hem de fer un pla que reforci de veritat aquestes institucions”, ha demanat.Els estudiants abandonen el rectoratPoc abans de la una del migdia els estudiants que hi havia tancats a la UB han donat la tancada per finalitzada. Ho han fet sortint conjuntament per la porta principal de l’edifici central amb una pancarta on es podia llegir ‘Vaga pel compromís contra la crisi educativa’. Just després han llegit un manifest, recordant els diferents punts que demanen.En aquest sentit, recorden que cal una equiparació dels preus de màsters i graus i de graus entre si. També demanen que la remuneració de les pràctiques sigui obligatòria i que es doni suport a l’absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública. A més, els universitaris volen un pla de xoc contra “l’emergència lingüística”, així com protocols feministes efectius i una revisió dels plans docents.