Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Els escape rooms reclamen al Govern “claredat” i una “avaluació singular” del seu model d’oci que els permeti reobrir

ACN Barcelona.-Un centenar de propietaris i responsables d’escape rooms de Catalunya s’han manifestar aquest dilluns a la Placa de Sant Jaume per exigir al Govern que els permeti obrir al […]

Avatar
Agències 16/11/2020

ACN Barcelona.-Un centenar de propietaris i responsables d’escape rooms de Catalunya s’han manifestar aquest dilluns a la Placa de Sant Jaume per exigir al Govern que els permeti obrir al marge del tancament general de l’oci i la cultura. De fet, el primer que reclamen és claredat a l’administració i un “avaluació singular” del seu model i situació legal. En aquest sentit admeten que diversos locals segueixen oberts tot i les restriccions, perquè encara no han aconseguit aclarit sota quin paraigua d’activitat se’ls identifica i el sector es considera segur a nivell sanitari. La pandèmia, la manca de normativa “clara” i a les dificultats per accedir a ajudes s’han traduït ja en el tancament de més del 30% d’escape rooms del país, quantifiquen.

Els escape rooms catalans han protestat col·lectivament aquest matí per reclamar, sobretot, “claredat” al Govern. “Ens trobem desorientats, perquè no sabem a quina normativa hem de fer cas, ni si podem obrir o no”, resumeix a l’ACN un dels seus portaveus i propietari d’una d’aquestes sales a Barcelona, Eduard Serramià. Els locals d’oci es queixen que no estan assignats a cap activitat econòmica en concret i reclamen disposar d’un CNAE (el codi que reconeix una activitat econòmica) de lleure sociocultural que els agrupi. Això, insisteixen, hauria fet més clar saber com els afecten les actuals restriccions a l’oci i la cultura. De forma general, els locals s’han donat per al·ludits i han tancat, però el “desconcert” i les informacions “contradictòries o confuses” que asseguren rebre de part de la Generalitat han fet que alguns hagin decidit seguir oberts. “Som un sector on hi caben grups d’entre dues a sis persones, que venen cada dues hores, i són una bombolla familiar o d’amics. Complim totes les mesures sanitàries i creiem que tenim dret a obrir”, explica el propietari de tres d’aquests locals a Mataró que no han tancat tot i les restriccions. En qualsevol cas, aquests dies no té ningú, afegeix resignat. Segons han denunciat aquest matí el centenar de propietaris i treballadors de les més de 1.200 sales que hi ha a Catalunya, el 30% de locals ja ha tancat per sempre a resultes de la pandèmia i un 75% estan a la corda fluixa. Entre altres greuges, un dels problemes derivats de no estar assignats a cap activitat econòmica en particular és, segons diuen, la dificultat d’accedir a ajudes en aquest moment. I això que no és un sector “petit” sinó “jove”, “que genera 2.000 llocs de treball directes, més els indirectes”, destaca Serramià. Per tot plegat, han signat un manifest de denúncia que posa negre sobre blanc la situació d’aquest sector. En aquest document exigeixen la reobertura immediata “en totes aquelles localitats que no tinguin restriccions per agreujants”, que se’ls consideri “una forma singular respecte d’altres tipus d’oci majoritari”, que s’arbitri una normativa “clara i concisa” per aquest negoci , que es creï un pla sectorial per als escape rooms i, també, que es revisin les ajudes “quant a reduccions del cost del lloguer dels locals”.A la Plaça de Sant Jaume, un centenar de persones han protestat davant la façana del Palau de la Generalitat, tot mantenint les distàncies de seguretat. Els concentrats han llegit el manifest en català i castellà, han lluït cartells reivindicatius i fet proclames (com “Se’ns acaba el temps i no tenim pistes” o “Sense ingressos, no hi ha impostos”) i finalment han escenificat la desfeta del sector estirant-se a terra al ritme d’un ‘tic-tac’, el so del temporitzador que acompanya tot intent de sortir d’un escape room.