Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Els episodis de conducta suïcida van créixer durant el primer trimestre però van caure a partir del confinament

ACN Barcelona.-Els episodis de conducta suïcida a Catalunya van créixer lleugerament durant el primer trimestre del 2020 en comparació amb el 2019, però el confinament va fer caure el nombre […]

Avatar
Agències 10/09/2020

ACN Barcelona.-Els episodis de conducta suïcida a Catalunya van créixer lleugerament durant el primer trimestre del 2020 en comparació amb el 2019, però el confinament va fer caure el nombre de temptatives registrades. El Codi Risc Suïcidi de Catalunya ha registrat en sis anys 18.966 episodis realitzats per 16.012 persones. El 87,3% ha realitzat un únic episodi en aquest període entre el juny del 2014 i juliol d’aquest any. Aquest codi fa registre i seguiment d’aquests episodis. Aquest 10 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi. Durant el 2019, es van registrar 4.486 episodis de conducta suïcida realitzats per 4.148 persones. El 93,1% (3.860) va fer un episodi, mentre que el 6% (249) en va fer dos, i el 0,7% (249), tres.

Durant els últims anys s’ha observat una disminució de l’edat mitjana en el primer episodi de conducta suïcida (39,31 anys en les dones i 42,29 anys en els homes el 2019), així com un augment dels primers episodis realitzats pels homes, sobretot quan són menors d’edat. A més, s’estima que al voltant del 70% de les persones que han fet almenys un segon episodi de conducta són dones.D’altra banda, el Pla Director de Salut mental i Addiccions del Departament de Salut ha prioritzat una sèrie d’accions, que inclouen l’elaboració del Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi 2020-2024 (PNPSC). De fet, ja fa un any que ja hi treballa. L’objectiu és avaluar i consolidar les rutes assistencials de la depressió a tot Catalunya, posant èmfasi en la detecció, la intervenció precoç i el risc de suïcidi i remarcant les polítiques preventives en salut mental i addiccions en tots els grups d’edat.El pla és planteja com un pas endavant en l’acompliment de les línies estratègiques de l’OMS en relació a la prevenció dels suïcidis, incorporant els aprenentatges del desenvolupament del Programa Codi Risc Suïcidi de Catalunya, i d’altres experiències d’èxit en el sector basades en l’evidència. A mes, subratlla que les intervencions de prevenció del comportament suïcida són més efectives si aquestes estant implementades àmpliament a diversos nivells, ja que tenen un major efecte i potencial.El pla ja ha tancat l’etapa de revisió de la bibliografia i documentació existent i ja ha identificat les seves principals línies estratègiques. Ara està treballant en la proposta de principals objectiu i accions, abans que s’acabi redactant i se’n proposi la governança.Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), el 2018 es van produir arreu del país 522 morts per suïcidi. El 73% van ser d’homes. Els suïcidis són la segona causa de mort en les dones de 25 a 44 anys, i la primera en els homes d’aquest grup d’edat. En el grup de 15 a 24 anys, tant en els homes com en les dones el suïcidi és la tercera causa de mort.Així mateix, els suïcidis son la quarta causa específica que provoca més morts prematures en les dones (després dels tumors de mama, els de pulmó, i les malalties del sistema nerviós i dels sentits), i la tercera causa en homes (després dels tumors malignes de pulmó i les malalties isquèmiques del cor).