Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Els ecologistes reclamen una alternativa a Can Coma de Baix arran de la sentència de la planta de triatge

ACN Sant Jaume de Llierca.-L’Associació Naturalistes Girona insta el Consell Comarcal de la Garrotxa a buscar una alternativa a Can Coma de Baix de Sant Jaume de Llierca arran de […]

Avatar
Agències 28/01/2020

ACN Sant Jaume de Llierca.-L’Associació Naturalistes Girona insta el Consell Comarcal de la Garrotxa a buscar una alternativa a Can Coma de Baix de Sant Jaume de Llierca arran de la sentència del TSJC. “Donada la recent anul·lació del Pla especial, s’ha d’avaluar l’alternativa d’emplaçament en sòl industrial”, afirmen en un comunicat. Els ecologistes celebren que la sentència deixi sense efecte el Pla especial urbanístic aprovat per la Generalitat que permetia construir la infraestructura i que ara s’hagi de reescriure. Afirmen que sempre han denunciat que el pla era un “error” per voler fer-se en sòl no urbanitzable, a tocar de l’espai Xarxa Natura 2000 i amb “accessos deficients” d’un camí rural. Juntament amb el consistori, estudien ara si interposen un recurs de cassació pels aspectes no estimats per la sentència.

L’Associació Naturalistes Girona (ANG) ha valorat de forma positiva la sentència del TSJC que obligarà a reeditar el pla especial aprovat definitivament per la Generalitat el 27 de març del 2014 que permetia la construcció de la polèmica planta de triatge als terrenys en sòl rústic de Can Coma de Baix de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa). Juntament amb l’Ajuntament del municipi, van portar aquest pla especial als tribunals i ara el TSJC els ha donat en alguns aspectes la raó. Els ecologistes consideren que la sentència demostra allò que vénen denunciant des de fa anys, com és que el pla especial i l’emplaçament eren un “error” per voler-se fer en sòl no urbanitzable, a tocar l’espai Xarxa Natura 2000 i “atesos els deficients accessos a través d’un camí rural”. Concretament, la sentència emesa per la Sala Tercera del Contenciós Administratiu, demana que la planta de residus no s’aixequi en terrenys de protecció especial (part de la parcel·la ho és) per “garantir la biodiversitat” i no afectar “el conjunt d’espais oberts del territori”. I el TSJC també ordena que, com a mínim, tots els vials d’accés a la futura planta tinguin un amplada de 7 metres, cosa que ara no passa “en un petit tram del camí”.Des d’ANG recorden que l’emplaçament a Can Coma de Baix va topar frontalment amb la voluntat dels veïns que van rebutjar el projecte en aquest emplaçament durant una consulta ciutadana. És per això que insten el Consell Comarcal de la Garrotxa a avaluar una alternativa d’emplaçament en sòl industrial. Defensen que hi ha altres alternatives a la Garrotxa i fins i tot al mateix municipi que serien “molt més adequats” per a la gestió de residus i la construcció d’aquesta macro-infraestructura. I afegeixen que al polígon industrial del Pla de Politgers de Sant Jaume de Llierca existeix sòl industrial disponible que ja està urbanitzat i que ja comptaria amb accessos i serveis alhora que s’evitaria la “transformació i destrucció dels terrenys a tocar de riu Fluvià”. En el comunicat, també informen de l’inici de converses per valorar conjuntament l’abast de la sentència amb responsables del Consell Comarcal i amb l’alcalde del municipi. Finalment, expliquen que estan estudiant amb el consistori si interposen un recurs de cassació pels aspectes no valorats o estimats per la sentència del TSJC, com és la idoneïtat de la dimensió de la futura planta.