Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

Els ecologistes celebren que un informe pericial confirmi el puig Montcal de Begur com a espai protegit

|

- Publicitat -

ACN Begur – SOS Costa Brava, Ecologistes en Acció i Salvem la Costa de Begur han celebrat que un informe pericial confirmi que els terrenys del puig Montcal de Begur (Baix Empordà) són espai protegit. Es tracta d’un document elaborat pel Consell de Protecció de la Natura, l’òrgan assessor de la Generalitat en matèria d’espais protegits, i l’ha fet a petició del Jutjat Contenciós Administratiu 3 de Girona. Aquest jutjat està treballant en el recurs que van interposar les tres entitats ecologistes en contra del projecte d’urbanització que preveu un habitatge unifamiliar per sobre de l’avinguda del puig Montcal. Les entitats reiteren que edificar en aquesta zona és il·legal i demanen a l’ajuntament que freni la modificació del planejament de la zona.

L’Ajuntament de Begur estava treballant en una modificació del planejament en el Pla d’Ordenació de Montcal 2, on s’havia de permetre construir set parcel·les que, segons els ecologistes, estan en espai protegit. Ara, el Consell de Protecció de la Natura avala aquesta decisió i recorda que les set parcel·les estan dins de l’Espai d’Interès Natural Muntanyes de Begur. A més, els terrenys també formen part de la Xarxa Europea Natura 2000.

Publicitat

Aquesta zona protegida afecta un hàbitat d’interès comunitari de dunes amb pinedes de pi pinyer o de pinastre. Es tracta d’un hàbitat molt escàs en grau d’amenaça molt alt i que a Catalunya té un alt interès de conservació. Per altra banda, l’informe pericial també apunta que els terrenys són de protecció especial, segons el Pla Territorial Parcial de les comarques gironines. Per això consideren que s’ha d’excloure de qualsevol projecte d’urbanització i garantir-ne la preservació.

SOS Costa Brava, Ecologistes en Acció i Salvem la Costa de Begur han enviat l’informe a tots els regidors de l’Ajuntament de Begur amb la intenció que frenin l’aprovació de la modificació urbanística presentada pel promotor.

De fet, les tres entitats recorden que el consistori ha aprovat tres vegades projectes d’urbanització i edificació en aquests terrenys (19 de juliol del 2021, 21 de desembre del 2021 i 26 d’abril del 2022). A l’agost s’havia d’aprovar definitivament la modificació del planejament però l’expedient va quedar sobre la taula, a l’espera de demanar informes als òrgans competents en matèria de medi ambient.

Ara, confien que amb l’informe pericial del Consell de Protecció de la Natura el govern local tiri enrere aquest projecte d’urbanització en set parcel·les del puig de Montcal. El document elaborat per aquest òrgan assessor de la Generalitat coincideix amb altres informes del Departament de Medi Ambient i els informes pericials de geògrafs i arquitectes que ja s’han aportat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió