Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Els ecologies europeus reclamen al BCE que mantingui la recomanació als bancs de no pagar dividends l’any que ve

ACN Brussel·les.-El grup Verds/ALE a l’Eurocambra reclama al Banc Central Europeu (BCE) que mantingui la recomanació als bancs de no pagar dividends l’any que ve. En una carta, els eurodiputats […]

Avatar
Agències 14/12/2020

ACN Brussel·les.-El grup Verds/ALE a l’Eurocambra reclama al Banc Central Europeu (BCE) que mantingui la recomanació als bancs de no pagar dividends l’any que ve. En una carta, els eurodiputats del grup ecologista Ernest Urtasun i Sven Giegold han demanat al president de la Junta de Supervisió del BCE, Andrea Enria, que s’allargui el veto als dividends perquè retirar-lo pot ser “potencialment perillós”. En ple debat al BCE sobre si mantenir o no el veto i amb els bancs pressionant perquè s’aixequi, els eurodiputats ecologistes apunten que permetre als bancs més solvents que reparteixin dividends el 2021 seria “estrany tenint en compte les repetides alertes al fet que el pitjor encara està per venir per als bancs de l’eurozona en aquesta crisi”.

A més, l’eurodiputat del comuns ha avisat en un comunicat que “no es pot acceptar” que els bancs aprofitin les “condicions favorables en el seu propi interès”. “Seria indignant que els bancs es descapitalitzessin mitjançant el pagament de dividends. Sabem que el creixent problema de la morositat afectarà greument el sector. És hora que les autoritats de supervisió del sistema financer de la UE adoptin totes les mesures necessàries per garantir la resiliència dels bancs”, reclama Urtasun. El BCE va recomanar al març als bancs no repartir dividends ni recomprar accions en el marc de la crisi per la covid-19 per tal que les entitats dediquin els diners a injectar liquiditat a l’economia i absorbir pèrdues. La institució monetària va allargar fins al gener del 2021 la recomanació, però l’ha de revisar ara a finals d’any.