Diumenge, 26 de juny de 2022 - Edició 1431
La República

Els docents tornen als carrers a Barcelona en el setè dia de vaga per exigir a Educació negociació real i solucions

ACN Barcelona – Els docents han tornat als carrers en un nou dia de vaga contra la política del Departament d’Educació. Es tracta del sisè dia de vaga convocat unitàriament […]

Agències 25/05/2022

ACN Barcelona – Els docents han tornat als carrers en un nou dia de vaga contra la política del Departament d’Educació. Es tracta del sisè dia de vaga convocat unitàriament per tots els sindicats, una d’elles una aturada parcial de dues hores. Els sindicats han criticat que a hores d’ara Educació no ha convocat la mesa de negociació i li ha exigit que ho faci i que enceti una negociació real. Del contrari, han assegurat que no s’aturaran i que les mobilitzacions continuaran al setembre. A Barcelona, la manifestació ha sortit passades les 11.30 h dels Jardinets de Gràcia amb menys seguiment que les anteriors. Segons la Guàrdia Urbana, hi han assistit unes 3.000 persones. La marxa s’ha dirigit cap al Departament d’Educació, blindat pels Mossos d’Esquadra.

<em>(En aquesta actualització s’afegeix xifra de participació segons la Guàrdia Urbana i informació sobre el transcurs i final de la manifestació). </em>

Unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB), s’han manifestat fins a les portes de la conselleria contra les polítiques de Cambray i la situació de “precarietat” del sistema educatiu, sobretot per les retallades, que no s’han revertit, segons denuncien els sindicats des de fa temps. “Prou imposicions! Prou retallades! Per una educació pública de qualitat” ha estat el lema de la capçalera.

En la mateixa línia, “Cap retallada a l’ensenyament”, “Cap imposició, Cambray dimissió” o “Ni privatització ni atacs a la immersió ni retallades” han estat alguns dels càntics que han entonat els manifestants durant la marxa. Així, també han protestat per la sentència del 25% de castellà a les aules. “Volem l’escola en català i també la volem pública i de qualitat”, han cridat en alguns moments. 

Els docents -també hi havia convocat a la vaga personal laboral dels centres- han arribat a la seu del departament minuts després de la 1 del migdia. L’entrada de l’edifici es trobava perimetrada per furgonetes dels Mossos d’Esquadra i tanques per impedir eventuals intents d’accés al departament, com havia passat en anterios protestes. Cap a les 2 s’ha donat per acabada la protesta.   

<strong>Els sindicats diuen que mantenen “el pols” amb Educació</strong>

Els sindicats s’han mostrat conscients del “desgast” de la mobilització i del fet que aquesta nova jornada es fa durant la fi del curs escolar. Malgrat això, la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha dit que es manté “el pols i la pressió” amb el Departament, a qui ha acusat d’enviar “missatges de coacció i amenaces” en contra del dret de vaga. Ha afegit que algunes inspeccions també han cridat l’atenció de direccions que han enviat notes informatives a les famílies sobre les vagues i la gestió del setembre.

Des de CCOO, Teresa Esperabé ha criticat que Educació no hagi demanat convocar la mesa de mediació per tal de poder encetar una negociació. “La conselleria vol continuar amb les vagues?”, s’ha preguntat.

El portaveu de la Intersindical, Bernat Pèlach, ha alertat que les mobilitzacions no acabaran quan ho faci el curs si no hi ha cap moviment per part de la conselleria. Així, ha assegurat que les vagues tornaran quan es reprengui el curs, que ha afirmat que pot ser “caòtic”, si Educació no pren mesures ara. En aquest sentit, Miquel Gonzàlez (CGT) ha assegurat que la mobilització “continuarà fins al final”.

Des de Professors de Secundària, Xavier Massó ha lamentat que no s’hauria d’haver arribat a una setena vaga perquè Educació hauria d’haver plantejat mesures per negociar. Massó ha criticat la deriva “autoritària” de la conselleria i ha assegurat que l’inici de curs no serà tranquil.

Per part d’UGT, Lorena Martínez ha insistit que la voluntat negociadora de la que parla el conseller no és real i ha posat com exemple que no s’estigui fent una mediació amb la convocatòria de quatre noves jornades de vaga sobre la taula. En aquest sentit, Miquel Gonzàlez (CGT) ha assegurat que la mobilització “continuarà fins al final”. “Continuarem ara i en l’inici del curs”, ha afegit Carles Villallonga (USOC).

<strong>Sobre l’acord pel català</strong>

Pel que fa a l’acord pel català, Segura ha dit que no s’ha analitzat en el si de la mesa sindical per les vagues i que segurament hi haurà punts de vista diferents. Tot i això, ha afirmat que els uneix la defensa de la immersió i l’exigència de protecció al personal dels centres.