Divendres, 18 d'Octubre de 2019 - Edició 448
La República

Els costos de finançament del Tresor espanyol registren un mínim històric

ACN Madrid.-Els costos de finançament del Tresor espanyol s’han situat en mínims històrics, amb un tipus d’interès del deute en emissió del 0,49% i del cost mitjà de l’estoc de […]

Avatar
Agències 12/07/2019

ACN Madrid.-Els costos de finançament del Tresor espanyol s’han situat en mínims històrics, amb un tipus d’interès del deute en emissió del 0,49% i del cost mitjà de l’estoc de deute viu del 2,34%. El 2018 el cost del deute emès va baixar un 0,64% i el del deute en circulació un 2,39%. En línies generals, el Tresor Públic va emetre un finançament brut de 212.964 MEUR, la xifra més baixa des del 2011, i una emissió neta total de 34.227 MEUR, el que suposa una reducció del 9% i del 23,9%, respectivament, en relació amb el 2017. La millora en els costos de finançament va fer possible tres amortitzacions anticipades del préstec del Mecanisme Europeu d’Estabilitat per a la recapitalització del sistema financer, per 8.000 MEUR, la quantitat més gran amortitzada en un exercici. Això permet un estalvi de 350 MEUR en el pagament d’interessos.

La ministra d’Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño, ha presentat aquets divendres al Consell de Ministres la Memòria Anual sobre la Política d’Endeutament del Tresor Públic en 2018. L’informe revela que la reducció del cost del deute s’està donant en un marc d’allargament de la vida mitjana del deute en circulació, que se situava en 7,45 anys a finals del 2018. Està relacionada també amb la reducció del pes de les Lletres, que suposen una mica menys del 7% del total de la cartera, el percentatge més baix dels principals països europeus. A més, va augmentar l’emissió en els trams de més de 30 anys i l’Estat va ser el principal país emissor en aquest sentit.El ministeri ha destacat que la reducció del 24% en l’emissió de deute ha estat possible “gràcies a la favorable execució pressupostària” i a una gestió “més eficient” de la tresoreria. Ha afegit que també s’ha produït una “millora de la qualificació creditícia del Regne d’Espanya per part de les principals agències de rating” i ha apuntat que la confiança dels mercats en l’economia espanyola s’ha concretat en la presència de nous inversors, especialment asiàtics, i d’inversors d’alta qualitat. D’altra banda, el govern espanyol ha afirmat que per al 2019 manté el seu compromís amb la consolidació fiscal, “el que ha permès ja rebaixar en 5.000 milions, fins als 30.000, el volum d’emissió neta prevista per a l’any”. L’objectiu és afiançar el descens de la ràtio de deute públic sobre PIB, des del 97,1% del 2018 al 95,8% previst per a enguany.Per últim, la reducció en el cost mitjà del deute, que es reflecteix també en la baixada de la prima de risc i en les menors necessitats de finançament, estan permetent un estalvi de 548 MEUR en el pagament d’interessos.

Relacionats