Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Els contractes d’un dia s’han reduït 10 punts en comparació amb els quatre anys previs a la pandèmia a l’Estat

ACN Madrid – El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat que durant el mes de febrer s’han creat 50.000 llocs de feina a Espanya, amb […]

Agències 18/02/2022

ACN Madrid – El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat que durant el mes de febrer s’han creat 50.000 llocs de feina a Espanya, amb un increment d’indefinits i una reducció dels contractes de durada molt curta, que ha atribuït a l’inici d’aplicació de la reforma laboral. En aquest sentit, ha detallat que els contractes d’un sol dia s’han reduït de manera “notable” si es compara amb la dinàmica dels quatre anys previs a la pandèmia, amb una caiguda de 10 punts percentuals, que deixa el total en prop del 30% de les firmes. Com a resultat d’aquesta tendència, la durada mitjana dels contractes ha augmentat un dia, passant dels 5,2 de l’any passat als 6,3 dies, “un canvi radical”, segons Escrivá.

“Millora clarament l’ocupació de qualitat”, ha destacat el ministre, que també ha subratllat l’increment dels 20.000 contractes fixos discontinus en comparació amb anys anteriors. Aquesta modalitat contractual és l’opció que la reforma laboral potenciava en detriment dels contractes temporals. A més, s’ha identificat que hi ha 160.000 contractes indefinits més que entre els anys 2017 i 2019.

L’augment de la “qualitat” de l’ocupació, vinculat amb l’increment de les hores treballades i dels sous, ha provocat que la recaptació de la Seguretat Social hagi incrementat un 8% al gener respecte a l’any passat.

Pel que fa als ERTO, el nombre de treballadors que encara estan inclosos en aquest mecanisme es manté “estable”, al voltant dels 100.000 treballadors des de fa dos mesos a l’Estat, tot i la sisena onada de la pandèmia. Aproximadament la meitat dels treballadors inclosos en un expedient fan feina a temps parcial i amb un sector especialment afectat, el de les agències de viatge.

En aquest sentit, Escrivá ha confirmat que en la reunió del proper Consell de Ministres el govern espanyol aprovarà el projecte de llei per la creació del fons públic de pensions i ha obert la porta a activar el mecanisme RED per les agències de viatges i també “mesures addicionals per assegurar la transició” dels ERTO covid als instruments que marca la reforma laboral.