Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Els consellers d’Educació, Salut i Afers Socials alerten que no tenir pressupost limita l’acció dels tres departaments

ACN Barcelona.-Els consellers d’Educació, Salut i Afers Socials han alertat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio que no tenir pressupost per al 2020 i, per tant, continuar amb […]

Avatar
Agències 23/09/2019

ACN Barcelona.-Els consellers d’Educació, Salut i Afers Socials han alertat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio que no tenir pressupost per al 2020 i, per tant, continuar amb la pròrroga pressupostària del 2017 comporta ”limitacions” en l’acció dels tres Departaments i per això confien en trobar el suport necessari entre les forces parlamentàries per tirar endavant els comptes de l’any vinent. Tant Josep Bargalló, com Alba Vergés com Chakir El Homrani han recalcat que a través dels fons de contingència o d’altres mecanismes es pot invertir més en cadascun dels Departaments per poder ”engegar els programes que s’han d’engegar”. Així ho ha manifestat Vergés, que ha afegit que calen els pressupostos per tirar endavant mesures estructurals i canvis de sistemes.

Vergés ha posat d’exemple, l’impuls de l’atenció domiciliària i ha recalcat que no es tracta de fer programes per treure’n ”rendiment polític”, ja que en aquest cas, es podrien fer ”plans de xoc”. Per la seva banda, Bargalló ha reconegut que l’escola inclusiva, amb un decret per implantar, és un dels programes que més afectació ha patit amb la pròrroga, ja que només s’han pogut incorporar 90 docents per fer-la efectiva. Ho considera ”un dels drames” de no tenir pressupost, ja que recorda que des del 2017 hi ha 40.000 alumnes més al sistema i 7.000 professors més, la prioritat que ha d’atendre el Departament. El conseller d’Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani ha manifestat que els pressupostos són necessaris per poder treballar cap a una integració social i sanitària i ha conclòs que la lògica és ”atendre abans i atendre millor per no atendre després”. Pel titular d’Afers Socials ”sempre és més car”. Pel que fa a la polèmica Llei de Contractació de Serveis a les Persones, els consellers de les àrees socials defensen que no servirà per externalitzar els serveis públics sinó per dotar de més qualitat. Per Vergés, aquesta llei serà una eina que tindrà en compte que els serveis a les persones no són ”qualsevol contractació pública” i que cal prioritzar la qualitat i incloure ”clàusules mediambientals”. El Homrani ha recalcat que des del Departament també s’està desenvolupat la Llei de Concertació Socials amb el mateix objectiu i que cal incorporar ”element de qualitat” entre el ”teixit d’entitats molt potents”.