Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Els comuns volen que la taula de diàleg abordi la reforma del model de finançament

ACN Barcelona – Els comuns aposten per portar el debat sobre el model de finançament de Catalunya a la taula de diàleg. Així ho ha dit el portaveu de Catalunya […]

Agències 21/02/2022

ACN Barcelona – Els comuns aposten per portar el debat sobre el model de finançament de Catalunya a la taula de diàleg. Així ho ha dit el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha demanat “valentia” al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per afrontar-lo perquè es tracta d’una qüestió “fonamental” per a l’avenç de l’autogovern. Tot i així, Mena ha admès que és un debat “tècnicament complex” i que per tant no es podrà tancar a la mateixa taula, però ha remarcat que cal obrir-lo i “buscar vies de concreció i conclusió”.

D’altra banda, Mena també s’ha referit a la reunió de la Comissió Bilateral, després que Aragonès lamentés els pocs resultats de la trobada. El portaveu ha recordat que s’hi va tractar temes “rellevants” com el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital a Catalunya, i ha demanat a Aragonès “que no jugui amb aquests aspectes”. També ha insistit que “és important fer passos endavant” i que “cada pas és una confirmació del diàleg.

Reclama diàleg a Cambray

En relació a la polèmica pel canvi en el calendari escolar, que ha desembocat en una convocatòria de vaga per part dels sindicats, Mena ha exigit al conseller d’Educació, Josep González Cambray, que aprofiti el ple del Consell Escolar d’aquest dilluns a la tarda per “seure a parlar” amb tota la comunitat educativa. A més, li ha demanat que expliqui al Parlament la modificació del calendari escolar.

“No es pot governar Catalunya a cop de roda de premsa; cal diàleg, negociació i planificació”, ha insistit Mena, que ha acusat Cambray d’actuar amb “improvisació”. També ha assegurat que el conseller ha tingut actituds “impositives”, “autoritàries” i de “menyspreu” a la comunitat educativa.

Explicacions d’Ayuso

El portaveu de CatComú ha reaccionat al suposat cas de corrupció per part de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i a la pugna per la direcció del PP. Mena ha exigit explicacions a Ayuso i que “assumeixi responsabilitats”. “Higiènicament no és democràtic que un govern tan important com el de Madrid estigui en mans d’una persona que ha gestionat el diner públic des de la corrupció i la falta de transparència”, ha assegurat.

Mena també ha carregat contra el líder del partit, Pablo Casado, i ha criticat que “ja li semblin bé” les explicacions que “confirmen les corrupteles d’Ayuso”. “No li molesta que Ayuso hagi robat, sinó que no hagi repartit el botí”, ha denunciat.