Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

Els comuns retiren l’esmena a la totalitat als pressupostos i es comprometen a negociar-ne l’aprovació

ACN Barcelona.-Els comuns han retirat l’esmena a la totalitat als pressupostos , després del preacord al que la formació ha arribat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. “El […]

Avatar
Agències 22/11/2021

ACN Barcelona.-Els comuns han retirat l’esmena a la totalitat als pressupostos , després del preacord al que la formació ha arribat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. “El preacord és un primer pas per seguir negociant”, ha dit la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach. El preacord amb els comuns inclou un pla de mobilitat amb un acord nacional que potencia el tren i el tramvia, un augment de les partides en polítiques d’habitatge fins als 1.000 milions, una oficina per tal que els ajuntaments puguin remunicipalitzar el servei d’aigua, i un augment de la partida destinada a la reactivació industrial. Per contra, es manté la discrepància en altres camps com el projecte del Hard Rock.

“Els pressupostos no anaven d’independentistes o no independentistes”, ha subratllat Albiach. “Anava de fer-li la vida una mica més fàcil als catalans”, ha afegit. En aquesta línia, la líder dels comuns ha agraït les “cessions” que ha fet ERC per poder tirar endavant la tramitació dels comptes i ha assegurat que els queda un mes per “seguir treballant”. La votació final per la tramitació dels comptes està prevista pel pròxim 23 de desembre. El preacord ha arribat després de diverses reunions entre l’executiu i diputats d’En Comú Podem durant el cap de setmana, que s’han intensificat en les últimes hores. “Ahir en una reunió llarga de més de dues hores es van desencallar aspectes clau”, ha detallat Albiach. Així mateix, la líder dels comuns ha celebrat que l’acord està “lluny de les velles inèrcies polítiques”. La líder dels comuns ha explicat que el preacord per tirar endavant la tramitació dels comptes l’han tancat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. “Nosaltres tenim un acord amb el president Aragonès, a partir d’aquí les relacions entre els socis de la coalició de Govern són ells qui ho han d’explicar”, ha dit Albiach. Així mateix, ha deixat clar que pels comuns el president de l’executiu “representa tot el Govern”. Mobilitat, habitatge i reindustrialització, punts clauLa líder d’En Comú Podem al Parlament ha detallat que el preacord inclou aspectes “clau” en matèria de mobilitat, habitatge i reindustrialització. Ara bé, es mantenen desavinences en qüestions com el Hard Rock. “És un dels temes que avui ens separen”, ha valorat Albiach sobre el projecte. Sobre els Jocs d’Hivern, aspecte que s’havia posat sobre la taula diverses vegades en les darreres setmanes, els comptes mantenen una partida destinada a la consulta. Pel que fa a mobilitat, l’acord inclou posar en marxa un “gran acord nacional per la mobilitat”, que es concretarà en el tramvia del camp de Tarragona, el Bages i la Costa Brava. A més, també s’hi detalla convertir la N-II en una “via pacificada” i la congelació de tarifes de transport pçublic. Albiach ha detallat que “seguiran treballant” per afegir a l’acord aspectes relacionats amb Rodalies a Lleida, Tortosa i l’R8 fins a Vilafranca. En relació amb habitatge, la partida augmenta fins als 1.000 MEUR. El preacord inclou la creació d’una energètica pública i una oficina per ajudar a la remunicipalització de l’aigua, que oferirà “suport” a “tots els municipis”. Un altre dels aspectes importants en la negociació ha estat en relació amb la reactivació industrial. Així, s’ha incrementat la partida dels 50 MEUR fins als 76 MEUR. Albiach ha detallat que també s’activarà un mecanisme per “legalitzar” i “dignificar” el treball de cures i neteja de la llar. En sanitat, s’ha establert la internalització del 061 i el 112. En els “pròxims dies” comuns i l’executiu es reuniran per “augmentar els recursos” destinats al psicòleg i dentista públic.