Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Els comuns proposen un ‘impost verd’ del 3% a les grans fortunes per finançar la transició energètica

ACN Barcelona.-Els comuns han presentat aquest divendres el que han qualificat com “una mesura estrella”, que consisteix en la creació d’un ‘impost verd’ d’un 3% per a les fortunes de […]

Avatar
Agències 12/04/2019

ACN Barcelona.-Els comuns han presentat aquest divendres el que han qualificat com “una mesura estrella”, que consisteix en la creació d’un ‘impost verd’ d’un 3% per a les fortunes de més d’un milió d’euros. Segons l’eurodiputat Ernest Urtasun aquest figura impositiva permetria recaptar fins a 10.000 milions d’euros l’any a Espanya i aniria destinat exclusivament al finançament de la transició energètica. En una roda de premsa a la seu del partit, el candidat d’En Comú Podem per Barcelona, Jaume Asens, ha explicat que aquest nou impost aniria emmarcat en un ‘new green deal’ per lluitar contra el canvi climàtic, que ha considerat que és “un deure”. “Si el planeta fos un banc, ja se l’hauria rescatat”, ha lamentat. A més, el candidat dels comuns ha insistit que caldrà “marcar el rumb” al PSOE perquè “s’atreveixi” a aplicar aquesta mesura.

Aquest nou impost, que Urtasaun ha destacat que seria en relació al patrimoni i no a la renda de les grans fortunes, aniria destinat exclusivament al finançament de la transició energètica, i en especial a renovar infraestructures perquè es desenvolupi “tot el potencial” d’estalvi energètic, que l’eurodiputat ha assenyalat que és una de les assignatures pendents a l’Estat. Tot i això, Urtasun ha explicat que aquest ‘new green deal’ aniria desglossat en diferents eixos detallats en el programa de govern i no ha entrat al detall de totes les mesures que es podrien tirar endavant.Pel que fa a l’impost del 3% del patrimoni, Asens ha remarcat que afectaria només a les grans fortunes –amb patrimonis superiors al milió d’euros– perquè, segons ha acusat, són en gran part els “responsables” de la destrucció del territori.A més, el candidat també ha assegurat que aquesta mesura no sortirà endavant si els comuns no són al govern perquè el PSOE “no s’hi atrevirà” perquè fins ara no ho han fet. Així, ha recordat que el ‘new green deal’ és un dels acords als quals es va arribar per als pressupostos, que no van prosperar, i ha avançat que cal que Podem “sigui fort” al govern.Per la seva banda, l’eurodiputada i presidenta del grup dels Verds-ALE al Parlament Europeu, Ska Keller, ha celebrat que la necessitat d’una transició energètica sigui un tema a l’ordre del dia i ha recordat que ells tenen “molta feina avançada” en aquest sentit. Així, ha defensat la necessitat de crear “una manera diferent de desenvolupar l’economia” i ha destacat que cal remodelar, en especial, el transport públic perquè sigui “assequible i sostenible”.