Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Els comuns proposen un “gran acord per la sanitat pública” i incrementar la inversió fins al 7% a Catalunya

ACN Barcelona.-Els comuns proposen un “gran acord per a blindar la sanitat pública” a Catalunya que incrementi la inversió en salut un 7% i “prohibeixi les retallades”. El pla el […]

Avatar
Agències 04/05/2020

ACN Barcelona.-Els comuns proposen un “gran acord per a blindar la sanitat pública” a Catalunya que incrementi la inversió en salut un 7% i “prohibeixi les retallades”. El pla el llencen al Govern, però també a la resta de forces polítiques i entitats socials per a evitar la “desprotecció dels serveis públics”. La presidenta de CatECP, Jéssica Albiach, ha explicat en una roda de premsa telemàtica que cal una “compensació real” als professionals sanitaris “més enllà d’aplaudiments i pagues extra” i també una “desmercantilització” de la sanitat. D’altra banda, Albiach ha advertit que no s’entendria que el Govern “tirés de manera unilateral” amb els decrets llei o modificacions als pressupostos aprovats i ha clamat perquè busqui “el major suport possible”.

Albiach ha explicat que cal avançar cap al 7% del PIB destinat a la sanitat a Catalunya, i ha recordat que ara s’inverteix només un 4,6%. També ha lamentat que hi ha professionals sanitaris que rebutgen treballar a Catalunya perquè tenen “més feina i pitjors condicions laborals”, comparat amb altres territoris de l’Estat. D’altra banda, ha carregat per les quantitats que el Govern pot arribar a pagar per cada pacient derivat a la privada durant l’epidèmia. Els comuns, amb qui el Departament d’Economia va negociar els pressupostos de la Generalitat per al 2020, són encara els “socis preferents” amb qui el Govern podria acordar modificacions als comptes, però adverteixen que no entendrien que no busquessin també més suports. De fet, el PSC o Cs ja els han estès la mà. “S’equivocaria si vol tirar endavant reforems de manera unilateral i no concertar-les amb diverses forces”, ha assenyalat Albiach, que ha detallat que només s’han trobat un cop, abans de l’aprovació dels comptes, amb Economia, on només se’ls va exposar el marc macroeconòmic.La líder de CatECP ha exigit també posar el país “per davant del partit” i tot i que ha insistit que des de les seves files no estan d’acord amb el Govern “ni amb la forma ni amb el fons”, ha dit que cal deixar “egos i interessos partidistes” per arribar a acords en plena crisi pel coronavirus.Sobre la reforma fiscal, Albiach ha descartat que s’hagi de pensar en una nova pujada d’impostos a Catalunya i ha defensat que la reforma fiscal amb la llei d’acompanyament dels comptes “ja és suficient”.