Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

Els comuns celebren que el preacord millora els pressupostos i emplacen a treballar-los “amb més gent”

ACN Barcelona.-En Comú Podem ha admès que els pressupostos “segurament no són els millors possibles” però celebren que han introduït elements “que els milloren qualitativament” i han emplaçat altres grups […]

Avatar
Agències 22/11/2021

ACN Barcelona.-En Comú Podem ha admès que els pressupostos “segurament no són els millors possibles” però celebren que han introduït elements “que els milloren qualitativament” i han emplaçat altres grups a treballar-los. El diputat Joan Carles Gallego ha explicat que tenen un preacord amb una vintena d’unes 40 propostes ja acordades i que seguiran treballant-les fins a la votació dels comptes, que es preveu el 23 de desembre. “Volem treballar amb més gent també, com més ens trobem, més ben construïts els tindrem i més arran de terra donarem resposta a la gent”, ha argumentat. També ha explicat que la negociació, que no es preveia fàcil, es va basar “en objectius concrets, que tinguessin a veure amb la vida de les persones, i no en abstractes”.

Gallego ha admès que haver arribat a un preacord amb el Govern no vol dir que siguin els millors comptes possibles. “Volíem utilitzar els pressupostos per a canviar les coses. Totes? No. Les possibles? Sí”, ha enraonat el diputat, que creu que el seu grup parlamentari s’ha “arremangat” amb les negociacions.El diputat ha explicat que ja eren conscients que hi havia “poc marge” en fiscalitat. Ha dit que consideren que hi ha marge en IRPF, en successions i en patrimoni, però que saben dels “límits polítics”. En canvi, ha assenyalat, hi havia marge en impostos per la llei de canvi climàtic i que han aconseguit millorar els impostos sobre habitatges buits. De fet, sobre aquest assumpte ha explicat que han acordat que les persones físiques tinguin el mateix tractament que les jurídiques si són grans tenidors.També ha dit que s’han treballat propostes per a reforçar la salut pública i ha reconegut que no han recorregut tot el tram que separa la posició del Govern de la dels comuns. “Ens separa però estem segurs que l’hem de recórrer; hem d’avançar més en la salut mental i bucodental”, ha posat d’exemple. “Hem de continuar treballant per millorar els comptes”, ha conclòs. El preacord amb els comuns inclou un pla de mobilitat amb un acord nacional que potencia el tren i el tramvia, un augment de les partides en polítiques d’habitatge fins als 1.000 milions, una oficina per tal que els ajuntaments puguin remunicipalitzar el servei d’aigua, i un augment de la partida destinada a la reactivació industrial. Per contra, es manté la discrepància en altres camps com el projecte del Hard Rock. Un altre dels aspectes importants en la negociació ha estat en relació amb la reactivació industrial. Així, s’ha incrementat la partida dels 50 MEUR fins als 76 MEUR. En sanitat, s’ha establert la internalització del 061 i el 112. També s’ha acordat treballar per un mecanisme per “legalitzar” i “dignificar” el treball de cures i neteja de la llar.