Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Els comerços de Lleida valoren positivament l’eliminació de la restricció del 50% de l’aforament als establiments

ACN Lleida.-Els comerciants de Lleida valoren positivament l’eliminació de la restricció del 50% de l’aforament als comerços de la ciutat, així com de sis municipis del Baix Segre, tot i […]

Avatar
Agències 13/08/2020

ACN Lleida.-Els comerciants de Lleida valoren positivament l’eliminació de la restricció del 50% de l’aforament als comerços de la ciutat, així com de sis municipis del Baix Segre, tot i que consideren que beneficiarà sobretot als establiments més grans. Des de la Fecom i la Federació d’Associacions de Comerciants de l’Eix Comercial lamenten, però, que les restriccions des darrers mesos estan comportant el tancament de botigues a la ciutat. El sector que s’ha vist més perjudicat pel doble confinament és el de la roba, calçat i complements. En aquest sentit, consideren “insuficient” la partida de 4 milions d’euros en ajuts destinada per la Generalitat als comerços i serveis dels set municipis del Segrià afectats per mesures restrictives més severes.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dijous la resolució del Departament de Salut que aixeca la restricció que fins ara fixava un aforament màxim del 50% en les empreses de serveis i comerç minorista als municipis de Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre. La nova resolució, que és vigent des de la seva publicació, estableix que l’activitat comercial en aquetes set localitats del Segrià “s’haurà de dur a terme evitant qualsevol aglomeració” i la distància física es fixa en 1,5 metres, tant en espais tancats com a l’aire lliure. Així mateix, l’aforament màxim permès serà “l’equivalent a 2,5 m2 per persona”, en lloc del 50% de l’aforament del local autoritzat fins ara. Les associacions de comerciants de Lleida consideren que suposa “una millora” tot i que remarquen que beneficia sobretot els grans establiments ja que “hi podrà entrar més clients”, segons el president de la Federació d’Associacions de Comerciants de l’Eix Comercial, Llorenç González. Per la seva banda, la presidenta de la Federació de Comerç de Lleida (Fecom), Maria Rosa Eritja, ha apel·lat al conjunt de la ciutadania a complir les mesures de seguretat, distància i higiene de mans per “seguir mantenint aquest progrés de més obertura de botigues i fer més vida normal”. Tancament de comerços Des de la Fecom assenyalen que l’estat d’alarma, sumat a tancament perimetral del Segrià i al confinament de Lleida i de sis municipis del Baix Segre per prevenir la propagació de la covid-19 han comportat “pèrdues importants” al sector del comerç a la capital del Segrià. “Amb el primer tancament molts establiments ja van fer un 80% menys d’aquells mesos” i, després, “no hem arribat a cobrir ni el 50% dels mesos que hem estat oberts”, han indicat Eritja. Les més perjudicats per la caiguda de vendes han estat les botigues d’equipaments per a la persona com són els de roba, calcat i complements. En el cas de l’Eix Comercial, González estima en uns 10 milions d’euros les pèrdues que acumulen per les vendes que han deixat de fer les botigues de la principal zona comercial de Lleida. Aquest context està comportant el tancament de “bastants” comerços a la capital del Segrià. A l’Eix Comercial, tenen constància que les botigues que ja no aixecaran la reixa no arriben a la desena, del total de 425 que hi ha a la zona. “Esperem que no siguin més”, lamenta Llorenç González. Des de la Fecom consideren “insuficients” els 4 milions d’euros en ajuts que ha destinat la Generalitat als establiments comercials i de serveis del set municipis del Segrià afectats per restriccions més rígides per la covid-19. “1.000 euros no salvaran cap empresa i només ajudaran a poder assumir algun pagament immediat com ara la factura de la llum, el lloguer o estoc”, ha afirmat Maria Rosa Eritja.