Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Els comerciants preveuen un pont de la Puríssima “fluix” amb una caiguda d’almenys el 30% de les vendes

ACN Barcelona.-Els comerciants preveuen un pont de la Puríssima “fluix” amb una caiguda d’almenys el 30% de les vendes en comparació amb l’any passat, segons previsions de Comertia. Els festius […]

Avatar
Agències 05/12/2020

ACN Barcelona.-Els comerciants preveuen un pont de la Puríssima “fluix” amb una caiguda d’almenys el 30% de les vendes en comparació amb l’any passat, segons previsions de Comertia. Els festius del 6 i 8 de desembre donen tradicionalment el tret de sortida de la campanya de Nadal, on el comerç fa el 35% de la facturació anual. Aquesta vegada només obriran els establiments que tenen una sortida al carrer i no pas les botigues situades a l’interior de centres comercials, una decisió que les patronals i les associacions de comerciants consideren “discriminatòria” i que “no respon a criteris epidemiològics”. “Tots som conscients que ha sigut un error i demanem que es corregeixi”, ha dit a l’ACN Roger Gaspa, president de Foment Comerç.

“És una decisió salomònica i inaudita a tot Europa”, ha afegit Gaspa, que ha recordat que el 85% de les botigues que estan en centres comercials tenen menys de 300 metres.”No entenem que 100 botigues a cel obert al carrer puguin obrir i que el mateix nombre de botigues en un centre comercial a cel obert no”, ha dit abans de posar com a exemple els principals eixos comercials de Barcelona, plens de gent aquest matí. “Si el Portal de l’Àngel fos un perímetre d’un centre comercial no podria obrir”, ha insistit. “La titularitat del sòl és un criteri epidemiològic? Un carrer a cel obert pot obrir un centre comercial a cel obert no. No ho entenem”, ha afegit.Un d’aquests empresaris afectats per la pròrroga del primer tram de la desescalada fins al 20 de desembre és Benito Garcia, gerent de Base Benito Sports, que té 7 botigues, de les quals quatre tancades i tres obertes, cosa que provoca que la meitat de la plantilla continuï amb la feina suspesa i inclosa en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). “Estem lluitant per la supervivència, dir que tindrem un bon pont de la Puríssima és agosarat perquè només tenim tres botigues obertes”, reconeix Garcia a l’ACN.”No entenem com Ikea pot estar obert, amb aquell circuit maligne que no et deixa sortir, o el Corte Inglés que és un edifici comercial amb moltes plantes”, es pregunta l’empresari que creu que el Departament de Salut té “el clixé que els centres comercials hi ha aglomeracions i són insegurs”. “Això no és veritat perquè el centre té portes i control d’aforaments i nosaltres som els primers interessats a complir les lleis que ens posin”, afegeix.El també membre de la junta de Comertia calcula que hi haurà una pèrdua generalitzada de les vendes d’un 30% en comparació amb l’any passat. Des de Foment Comerç ha alertat que el consumidor està “actuant de manera molt diferent de la d’altres anys”. Segons Gaspa, la situació d’aquest pont de la Puríssima és “molt anòmala” amb un confinament municipal que impedeix els moviments dels compradors i perquè en 42 municipis el festiu del dia 6 s’ha traslladat al dia 8.D’altra banda, els comerciants temen que el tancament dels centres comercials s’allargui fins al 2021 i no puguin obrir el 21 de desembre, tenint en compte que els indicadors epidemiològics van empitjorant. “Pels empresaris i els treballadors això és no viure”, ha admès Garcia. El president de Foment Comerç coincideix i diu que la situació és “d’incertesa total” per un sector que ja “ve molt tocat des del mes de març.”Esperem que la campanya de Nadal vagi bé perquè si no va bé pot ser que un 20% del comerç no hi sigui al gener”, ha alertat Gaspa.