Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Els comerciants de Vilanova demanen que s’aturin els disturbis: “No reivindiquen res, només fan destrosses”

ACN Vilanova i la Geltrú.-Vilanova i la Geltrú acumula dues nits consecutives de disturbis, la darrera especialment violenta i amb impacte directe sobre els comerciants de la Rambla Principal. Si […]

Agències 25/02/2021

ACN Vilanova i la Geltrú.-Vilanova i la Geltrú acumula dues nits consecutives de disturbis, la darrera especialment violenta i amb impacte directe sobre els comerciants de la Rambla Principal. Si be els aldarulls de dimarts va venir precedits per una manifestació per reclamar la llibertat del cantant Pablo Hasél, que es va acabar excedint, la d’aquest dimecres no estava ni tan sols convocada: “A aquest format no l’anomenaria ni manifestació. No han reivindicat res i han anat a fer destrosses”, es lamenta el president de l’associació de comerciants Viu Comerç, Joan Galimany. Des del consistori, l’alcaldessa, Olga Arnau, assegura que es tracta de “grups dispersos” de nois “molt joves” que han aprofitat les protestes proHasél per delinquir.

Ajuntament i comerciants coincideixen a dir que la conducta vandàlica de la darrera nit “no té res a veure amb la llibertat d’expressió”. Galimany assegura que assaltar comerços en plena nit “no tres a veure amb cap reivindicació” i demana que qualsevol acte de protesta que porti la bandera de la llibertat sigui “pacífic”.Olga Arnau assegura que la convocatòria d’aquest dimecres estava únicament pensada per “anar a fer actuacions de pillatge” i recorda que en cap moment es van cridar consignes ni es van veure pancartes com les de qualsevol manifestació. “És vandalisme pur i dur”, es lamenta l’alcaldessa.Segons el portaveu dels comerciants, els disturbis són obra de gent “aprofitada” que utilitza qualsevol manifestació com a excusa per delinquir. “No criminalitzem cap moviment, però hi ha grups que s’aprofiten de la situació”. Des de l’ajuntament apunten a grups d’edat “molt baixa” que la policia està “rastrejant” per poder identificar i “tallar el problema d’arrel”. En aquest sentit, comerciants i Ajuntament confien que la situació de les dues darreres nits no es converteixi en habitual. Galbany demana als cossos de seguretat que prenguin les mesures necessàries per evitar nous aldarulls i el consistori assegura que el dispositiu policial es mantindrà aquest dijous malgrat no consta cap convocatòria similar a les dels darrers dies.Aquest dijous, alguns dels comerços atacats, sobretot de grans marques comercials, han aparegut amb aparadors trencats i tapats amb cartrons o fustes. La botiga més afectada durant els disturbis de dimecres, una bijuteria de la Rambla Principal, no ha obert aquest dijous.L’alcaldessa lamenta que sigui justament el comerç qui hagi de patir les conseqüències del vandalisme: “És un sector que ja està prou malmès com perquè li afegim una altra preocupació i un sobrecost afegit al de la pandèmia”. “Som a peu del carrer i ens tenen més a l’abast”, es lamenta el portaveu dels comerciants.Més de 25.000 euros en destrosses al mobiliari públicEl primer balanç provisional de danys en el mobiliari públic és d’uns 25.000 euros entre les dues nits de disturbis. Uns 10.000 corresponents a la primera nit i uns 15.000 de la nit de dimecres. En total s’han cremat 16 contenidors i hi ha trencadisses i mobiliari divers, com jardineres, bancs o papereres i fins i tot en un semàfor.Els danys en el sector privat encara no han estat quantificats, però com a mínim la nit de dimarts va haver afectació en una vintena de comerços. L’impacte concret dels actes vandàlics de dimecres encara no ha estat mesurat, però s’han registrat com a mínim dues situacions de pillatge en botigues del centre.