Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Els col·legis de metges denuncien Josep Pàmies a la fiscalia per promoure l’MMS contra el coronavirus

ACN Barcelona.-El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha presentat una denúncia davant la Fiscalia Superior de Catalunya contra Josep Pàmies i contra la cooperativa Dolça Revolució per […]

Avatar
Agències 03/04/2020

ACN Barcelona.-El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha presentat una denúncia davant la Fiscalia Superior de Catalunya contra Josep Pàmies i contra la cooperativa Dolça Revolució per un delicte contra la salut pública i un delicte de publicitat enganyosa, amb l’agreujant del context de la pandèmia de coronavirus. “En una situació de greu crisi sanitària i de temor generalitzat causats per una malaltia per a la qual no existeix tractament, Pàmies, sense cap titulació sanitària validada ni cap coneixement mèdic, banalitza, a través de la seva web i de les xarxes socials, sobre la covid-19 i sobre la suposada idoneïtat del producte MMS (‘Miracle Mineral Solution’), en realitat clorit de sodi, per tractar aquesta malaltia”, assegura el CCMC.

El clorit de sodi és un component químic utilitzat principalment per blanquejar productes tèxtils i en la producció de paper. Es tracta d’una substància fortament oxidant, la ingestió de la qual pot provocar símptomes clínics greus, motiu pel qual l’Agència Espanyola del Medicament va ordenar, el 14 de maig de 2010, la retirada de tots els exemplars del producte conegut com a MMS. El Departament de Salut ja va sancionar fa poc Pàmies per fer promoció del MMS com a tractament de diverses patologies. “No obstant això i burlant tota prohibició -tal com ell mateix reconeix-, Pàmies continua fent promoció de les seves plantes i del producte MMS, defensant-ne l’ús com a teràpies efectives per a la prevenció i tractament de la covid-19”, critiquen els metges col·legiats. Malgrat que el vídeo en què Josep Pàmies fa difusió d’aquest missatge enganyós ha estat retirat de la plataforma Youtube, l’autor ha continuat fent-ne promoció a través de la web de la cooperativa Dolça Revolució. Des d’aquest espai es pot continuar accedint a l’esmentat vídeo, en el qual Pàmies afirma que existeix una solució contra el coronavirus, alhora que reconeix que la venda de MMS està prohibida per a ús mèdic, però no com a desinfectant, tot fent una crida amb gesticulació clarament incitadora a què la població contacti amb Dolça Revolució per obtenir el producte. A més de la promoció del MMS, Pàmies també organitza tallers per a l’elaboració casolana d’aquest producte i, concretament, ha convocat una d’aquestes sessions per al proper 25 d’abril, tal com s’informa al web de Dolça Revolució. A banda del dany directe que aquest producte pugui causar a la salut de les persones, el CCMC remarca que cal tenir en compte el risc que suposa en la mesura que pot retardar la demanda d’ajuda mèdica per part de persones malaltes. “En les circumstàncies actuals d’excepcionalitat, esdevé especialment greu la conducta de qui promociona productes sense cap mena de coneixement ni capacitació, quan és perfectament coneixedor de la seva ineficàcia”, conclou el comunicat.