Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Els col·lectius pel dret a l’habitatge denuncien que si a Barcelona no es “desprotegís” els pisos el 40% serien públics

ACN Barcelona.-Els col·lectius pel dret a l’habitatge a Barcelona asseguren que si a Barcelona no s’hagués “desprotegit” els habitatges el percentatge de pisos de parc públic seria del 40%. Així, […]

Avatar
Agències 02/04/2019

ACN Barcelona.-Els col·lectius pel dret a l’habitatge a Barcelona asseguren que si a Barcelona no s’hagués “desprotegit” els habitatges el percentatge de pisos de parc públic seria del 40%. Així, la portaveu de la PAH a Barcelona ha denunciat en roda de premsa que actualment només un 1,5% de les llars a la ciutat són de pisos públics, que ha remarcat que es troba “molt lluny” del 40% que han calculat, i ha insistit en exigir que els pisos propietat de bancs es cedeixin als ajuntaments per fer lloguers socials. En aquest sentit, els portaveus del moviment social han fet una crida a participar a la manifestació convocada per aquest dissabte a Jardinets de Gràcia en protesta pels preus abusius del lloguer, amb el lema ‘Punxem la bombolla’.

Delgado també ha apuntat que “no pot ser” que els pisos estiguin “a les mans dels bancs” i ha defensat que l’habitatge públic sigui permanent i indefinit. En aquest sentit, ha assegurat que promoure el lloguer social és qüestió de “voluntat i valentia política” i ha remarcat que en alguns casos ja s’ha aconseguit.D’altra banda, des del Sindicat de Llogaters han destacat que Espanya és el país de l’OCDE on es destina un percentatge més alt dels ingressos a pagar els lloguers, superant en molts casos el 40%. A més, ha indicat que la situació “empitjora” amb els menors de 35 anys, on es dedica fins el 65%.Així, han denunciat que aquesta “transferència de rendes” de la classe treballadora a “propietaris, fons voltors i rendistes” fa una societat “més desigual i injusta”, de manera que han exigit mesures polítiques i fiscals per garantir lloguers “assequibles i estables”. En aquest sentit, han reivindicat la necessitat d’establir un índex de preu que sigui “vinculant” i que reculli les condicions socioeconòmiques de les persones, així com els ingressos familiars i el percentatge d’atur.La “guerra” contra els fons voltorÀxel Altadill, del sindicat d’habitatge del Raval, ha centrat la crítica als anomenats ‘fons voltor’ i ha assegurat que “es dediquen a destrossar la vida de les persones”. En aquest sentit, ha afirmat que Blackstone és “el principal enemic” perquè té la capacitat de “condicionar governs”.Tot i això, ha ampliat la responsabilitat a “un entramat de bancs, governs i jutges”, que ha culpat dels suïcidis per qüestions habitacionals que, de fet, ha qualificat d'”assassinats”. En aquest sentit, ha alertat que “expulsaran” els fons voltor dels barris. “Ocuparem cada casa propietat de fons voltor que sigui buida i els farem fora. No hi ha cap crisi de la qual sortir, hi ha una guerra a guanyar”, ha sentenciat.Manifestació convocada a 36 ciutatsDurant la roda de premsa els representants del moviment en defensa de l’habitatge han fet una crida a participar a la manifestació convocada per aquest dissabte a 36 ciutats, una d’elles Barcelona. La mobilització, que sortirà de Jardinets de Gràcia, compta amb el suport de més de 40 entitats i és una protesta contra els preus “abusius” del lloguer.