Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Els ciutadans posen un 6 a la política municipal, segons l’observatori encarregat per l’ACM

ACN Barcelona.-Els ciutadans posen un 6,03 a la tasca del govern municipal i la nota és més alta entre els veïns de municipis menors de 10.000 habitants. És una de […]

Avatar
Agències 10/04/2019

ACN Barcelona.-Els ciutadans posen un 6,03 a la tasca del govern municipal i la nota és més alta entre els veïns de municipis menors de 10.000 habitants. És una de les principals conclusions del cinquè l’Observatori de Política Municipal, una enquesta que l’ACM ha encarregat a l’empresa Feedback. Segons l’enquesta, un 53,5% dels enquestats afirma confiar molt o bastant en el seu ajuntament, gairebé 8 punts més que en l’anterior observatori del setembre del 2017. Pel que fa a les principals demandes dels veïns, en primer lloc hi ha la neteja de carrers i l’entorn, seguida de millores en carrers, voreres i il·luminació i, en tercer lloc, la seguretat ciutadana.

Es tracta del cinquè Observatori de Política Municipal. L’estudi es basa en 1.200 enquestes telefòniques amb mostres proporcionals i representatives dels municipis catalans excepte la ciutat de Barcelona que no forma part de l’estudi. Les enquestes es van realitzar entre el 12 i el 26 de març a majors de 18 anys.Segons el president de l’ACM, David Saldoni, l’estudi mostra que “hi ha molta confiança en la feina que fan els ajuntaments i que es valora bé la figura de l’alcalde o alcaldessa”. Saldoni també ha afegit que “la gent confia en la gestió i el bon govern que s’ha fet als ajuntaments en els últims anys”. Els veïns de pobles de fins a 500 habitants són els que més confien en el seu consistori. I també destaca la percepció entre els veïns de municipis d’entre 50.000 i 100.000 habitants (68,1%). Per edats, les persones majors de 65 anys són les que hi confien més.D’altra banda, el 88,8% dels enquestats assegura que coneix el seu alcalde o alcaldessa i el 51,7% diu que té molta o bastant confiança cap al batlle. Els criteris per una bona valoració es basen en què l’alcalde o alcaldessa resol els problemes, ser accessible i proper, i conèixer-lo personalment. En canvi, es valora negativament que es noti les millores, que només pensen en l’interès personal o que es desatén el funcionament ordinari de la població. L’observatori també reflecteix que gairebé el 50% dels enquestats (49,6%) estan a favor que Catalunya sigui un estat independent. El suport és molt superior en els municipis de fins a 20.000 habitants i en la majoria de franges d’edat, exceptuant els majors de 65 anys.