Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Els catalans creuen que el 36% de la població és immigrant, 15 punts per sobre de la realitat

ACN Barcelona – Els catalans creuen de mitjana que el 36% de la població resident a Catalunya ha nascut fora de l’Estat. Són 15 punts per sobre de la realitat […]

Agències 09/03/2023

ACN Barcelona – Els catalans creuen de mitjana que el 36% de la població resident a Catalunya ha nascut fora de l’Estat. Són 15 punts per sobre de la realitat ja que, segons dades de l’IDESCAT per a l’any 2022, la xifra real se situa al 21%. Segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) feta a 5.569 persones, la simpatia política dels enquestats influeix sobre la seva percepció en aquest tema. Entre els més allunyats de les dades reals hi ha els simpatitzants de Vox, que creuen que el 47% són nascuts fora de l’estat espanyol. I els que més s’aproximen a les xifres reals hi ha els seguidors de la CUP (29%) i d’En Comú Podem (30%). D’altra banda, 7 de cada 10 enquestats creu que el lloc on viuen és segur o molt segur.

Segons ha apuntat el director del Centre d’Estudis d’Opinió, Jordi Muñoz, la sobrestimació de la immigració apareix en altres enquestes internacionals i és “habitual” que els ciutadans creguin que n’hi ha més del que és real. A més, ha afegit que també és bastant habitual que aquest tema estigui relacionat amb la ideologia.

D’altra banda, l’enquesta demostra que la percepció de seguretat dels ciutadans varia en funció de la renda. Les persones que viuen en seccions censals amb una renda per càpita més elevada tenen més sensació de seguretat. Per contra, el percentatge baixa en preguntar a les persones que viuen en zones amb la renda més baixa.

Pel que fa als simpatitzants dels partits, els de PP i Vox són els que declaren una percepció més elevada d’inseguretat als seus llocs de residència. Tot i que fins i tot entre aquests col·lectius la sensació de seguretat també és majoritària.

Segons l’enquesta, les ocupacions d’habitatges i el tràfic de drogues són un problema més freqüent que altres tipus de delictes, com ara els robatoris a domicilis o els furts al carrer.

<strong>Cooperació insuficient entre el Govern i l’executiu espanyol</strong>

El 57% dels enquestats creu que el Govern i l’executiu espanyol haurien de cooperar més perquè l’actual situació és insuficient, un 23% diu que és adequada mentre que el 9% la considera excessiva perquè no els agrada que cooperin tant.

<strong>Insatisfacció majoritària respecte a la representació a les institucions</strong>

La major part de les persones enquestades no se senten ben representades per les institucions polítiques de Catalunya, ja siguin ajuntaments, Parlament o sindicats. Els ajuntaments són els que reben millor puntuació tot i que només el 40% dels enquestats se senten bé o molt ben representades pels consistoris electorals.

En el cas del Parlament, el 56% manifesta sentir-se mal o molt mal representa i només el 38% n’està satisfet.