Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Els casos d’ictus atesos a l’Hospital Clínic cauen un 23 % durant la pandèmia

ACN Barcelona.-La crisi sanitària provocada per la COVID-19 va reduir en un 23% les admissions per ictus durant el mes de març a l’Hospital Clínic de Barcelona, ​​respecte al mateix […]

Avatar
Agències 27/05/2020

ACN Barcelona.-La crisi sanitària provocada per la COVID-19 va reduir en un 23% les admissions per ictus durant el mes de març a l’Hospital Clínic de Barcelona, ​​respecte al mateix mes de 2019. Així es desprèn d’un estudi publicat a la revista Stroke que analitza els efectes de la pandèmia en l’atenció als pacients amb ictus. Els resultats també mostren una reducció del 24% de les trombectomies mecàniques per desobstruir les artèries. “Els casos que es van atendre van correspondre a persones més joves degut, probablement, al fet que les persones grans van ser més reticents a demanar assistència per por del coronavirus, o no ho van poder fer per estar aïllats”, segons el coordinador de l’estudi, Àngel Chamorro.

Amb l’inici de la pandèmia provocada per la covid-19 els hospitals van aplicar plans de contingència per adequar els recursos assistencials i es van bolcar en l’atenció dels pacients infectats pel SARS-CoV-2. El mateix va passar amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que va tenir una sobrecàrrega de trucades al 061 pel coronavirus, però menys activacions per altres causes, com l’Ictus.Al Clínic es va mantenir íntegra la capacitat operativa de la Unitat i no es van reassignar els recursos de la Unitat, ni professionals ni espais, per donar assistència als pacients amb infecció pel SARS-CoV-2. També es va assegurar que es podrien realitzar les proves i procediments necessaris per a atendre els pacients amb ictus.Al mes de març, van ingressar 1.232 pacients amb la covid-19 al Clínic, el que va suposar una ocupació de el 60% dels llits i que va requerir augmentar un 150% la capacitat de les UCIs. En la fase de pic de la crisi, en canvi, hi va haver una infrautilització de la Unitat de Patologia Vascular, amb diversos llits disponibles. L’estudi subratlla la importància de l’eficiència de l’atenció pre-hospitalària per maximitzar els beneficis de les cures a l’hospital.El SEM va rebre una mitjana de 41.000 trucades d’emergència al dia durant el març de 2020, un 330% més de trucades que en el mateix mes de l’any anterior, però hi va haver un 18% menys de codis ictus activats i una reducció de l’18 % d’activacions que van arribar a al Clínic. En l’estudi, coordinat Àngel Chamorro, cap de la Unitat de Patologia vascular cerebral del Clínic i Cap de el grup Isquèmia cerebral: estudis clínics i experimentals de l’IDIBAPS, hi han participat altres especialistes de la Unitat i també membres de el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya ( SEM).