Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Els casos de jurat a Barcelona es dupliquen en dos anys per la inclusió de delictes no greus

ACN Barcelona.-La fiscal coordinadora de judicis de jurat de Barcelona, Elena Contreras, ha alertat de l’increment de casos que suporta el seu servei des que el 2017 es van incloure […]

Avatar
Agències 14/07/2020

ACN Barcelona.-La fiscal coordinadora de judicis de jurat de Barcelona, Elena Contreras, ha alertat de l’increment de casos que suporta el seu servei des que el 2017 es van incloure molts més delictes en aquest tipus de procediments. Anteriorment, si entre els diversos delictes d’un cas algun no era de tribunal popular, el cas es feia per la via tradicional. Des d’aleshores, i de forma retroactiva, si un dels delictes és dels que es jutja amb jurat, arrossega la resta. Això ha comportat passar de 57 casos el 2017, a 77 el 2018 i a 107 el 2019, bona part dels quals són robatoris amb mort, intents d’homicidi, violacions de domicili, amenaces condicionals i omissió del deure de socors.

Segons la fiscal, l’increment de procediments es deu a aquest augment de delictes inclosos als procediments de jurat, que anteriorment es jutjaven per la via tradicional, amb tribunal professional, ja que normalment van associats a delictes com robatori violent o prohibició de comunicació, en el cas de violència de gènere, que no són delictes estrictament de jurat. Per això, Contreras proposa que aquests delictes més lleus, com la violació de domicili, les amenaces i l’omissió de socors, que no atempten directament contra la vida de les persones, es jutgin per la via clàssica, cosa que permetria arribar més fàcilment i ràpidament a acords de conformitat entre les parts. Fins i tot als jutjats de guàrdia es podria arribar a rebaixes de pena.La fiscal també ha al·legat raons econòmiques per evitar el màxim de judicis amb jurat per delictes no greus. Segons els seus càlculs, una vista oral amb jurat per homicidi dura de mitjana tres o quatre dies, més un per a la deliberació. Comptant les dietes de més de 60 euros diaris que es paguen als membres del jurat, més els desplaçaments, allotjament i càtering, pot costar un total de 6.000 euros.Durant el 2019 es van dictar unes 40 sentències de judicis amb jurat, el 95% de les quals van ser condemnatòries, la meitat de les quals amb acord de conformitat. En dos casos es va aplicar l’agreujant de menyspreu a les dones perquè eren crims de violència de gènere. En aquests moments la fiscalia de jurat de Barcelona té 234 expedients oberts, pendents de judici o de sentència ferma, que inclouen 101 presos preventius.A banda de les conformitats, els fiscals de jurat també estan promovent els últims anys la mediació en els casos més lleus. A l’inici de la instrucció el ministeri públic pot proposar a les parts que el procediment penal quedi aturat durant unes setmanes per intentar arribar a acords. Els afectats, sense els seus advocats, es reuneixen per separat amb mediadors professionals i poden pactar acords que després es ratifiquen judicialment. Aquest acord, però, satisfà més a la víctima, perquè hi ha participat, l’agressor li demana disculpes personalment i el pacte és més acceptat per ambdues parts. La fiscalia també ha demanat una regulació legal per aquests procediments de mediació.