Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

Els candidats per Barcelona fan campanya al ritme de rumba catalana

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La rumba és l’estil musical de la banda sonora que acompanya la majoria dels candidats a Barcelona. Ada Colau (BComú), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (TriasxBCN), i Eva Parera (Valents) han presentat la seva pròpia rumba composada expressament per a les eleccions del 28-M. Colau també fa sonar ‘One more time’, de Daft Punk, que es pot interpretar com una crida a repetir un tercer mandat. En canvi, els candidats de Cs, Anna Grau, i del PPC, Daniel Sirera, són els que menys utilitzen la música com a reclam electoral. Tot i que el candidat dels populars va arrencar a ballar en l’acte d’inici de campanya.

(En aquesta actualització s’inclou la nova cançó de campanya que ha fet pública aquest divendres la candidatura de BComú que encapçala Ada Colau)

Publicitat

La candidatura de Colau ha fet públic aquest divendres la seva pròpia rumba per a aquesta campanya que té per títol ‘Això sí que és culpa de Colau’. És la tercera després de ‘El run run’ de les eleccions del 2015 i de ‘Filla del Guinardó’ del 2019. De fet, la candidatura reivindica que la seva formació ha estat pionera en crear cançons de campanya amb estil de rumba catalana.

“Vull que guanyi l’alcaldessa que ella té clar cap on va. Vull que guanyi l’alcaldessa que almenys ella sap ballar”, diu la tornada d’una lletra que ironitza que “tot és culpa de Colau”. La rumba també fa referència a les “denuncies arxivades”, als “haters” i la “patronal” per denunciar que les seves polítiques han topat amb la resistència de determinades elits. La cançó ha estat composada per activistes de Barcelona en Comú, produïda per Caballo Grande i Sam Mosketón, i ha comptat amb la col·laboració del bailaor José Manuel Álvarez.

Altres cançons que BComú ha fet sonar en campanya són el clàssic ‘Benvolgut’, de Manel, o la cançó de moda ‘Flowers’, de Miley Cirus, per amenitzar l’espera als assistents en els actes públics. I el ‘hit’ escollit per sortir a l’escenari és el ‘One more time’, de Daft Punk, una crida a la celebració i a la festa amb el missatge en positiu en anglès que diu “un cop més, ho celebrarem”. Altres cançons que han sonat durant les estones prèvies a les convocatòries d’aquests primers dies de campanya han estat ‘Calm Down’, de Rema, o ‘Soy yo’, de Bomba Estéro, que en la tornada diu “quan et critiquin, tu només digues ‘sóc jo'”.

La candidatura d’Ernest Maragall té cançó pròpia: ‘Som Barcelona Republicana’. Es tracta d’una composició feta expressament per la campanya, i és la que protagonitza els actes de la formació de cara al 28 de maig. El ‘jingle’ té versions en diferents estils musicals com ara la rumba catalana, el trap, l’ska, el pop i el folk. La lletra de la cançó inclou de manera resumida el model de ciutat que defensa ERC, amb al·lusions a la defensa dels drets i les llibertats, el feminisme, la neteja i la seguretat, la justícia social i la sobirania de Barcelona enfront els “poderosos” i els mercats.

La cançó està disponible a les principals plataformes de música en streaming, com ara Spotify o Youtube Music. A banda d’aquesta cançó, als actes també hi sona tot tipus de música per amenitzar l’espera, majoritàriament cançons en català

Trias també opta per un gènere musical típic barceloní: la rumba. ‘Tornaràs. La Barcelona que estimem’ és la cançó que ha encarregat el seu equip per la campanya del 28-M i que sona a tots els actes electorals. La lletra rememora temps passats quan, segons la cançó, Barcelona era “la més guapa” i lamenta que ara hagi “perdut la seva màgia”. “Nostra Barcelona que enyorem. Nostra Barcelona que estimem”, diu la cançó, que també fa una crida  a “il·luminar de nou els carrers”. En els actes electorals s’alterna la versió amb lletra i la instrumental. És, sense dubte, la banda sonora de la campanya de Trias i pràcticament no sona res més.

<strong>Collboni és ‘Bo per Barcelona'</strong>

l el cap de llista del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha tornat a escollir la rumba per a posar ritme a la campanya, com ja ho va fer en la cursa electoral del 2019. Mentre que fa quatre anys deia que “Barcelona tornarà”, ara el missatge de la rumba el lloa a ell directament amb una tornada que assegura que “Collboni és bo per Barcelona”. La lletra defineix Barcelona com la ciutat “dels colors, els perfums i les bones costums, i que a la bona gent acull”. I fa una crida a “tornar als bons temps” amb “l’orgull” als carrers. La rumba l’ha fet la Plataforma de la Rumba Catalana Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad para la Unesco, encapçalada per Sicus Carbonell.

Collboni fa les entrades als mítings amb aquesta rumba, que torna a sonar cada cop que algú puja a l’escenari per fer la seva intervenció i també al final dels actes. Els socialistes han distribuït el videoclip, on es veu Collboni i altres membres de la llista -com la número 2 Maria Eugènia Gay o la 3, Laia Bonet- davant dels micròfons cantant i ballant en un estudi de gravació. La rumba es va estrenar amb música en directe a l’acte d’inici de campanya al Carmel.

<strong>La ‘Barcelona Valiente’ de Parera</strong>

La rumba també és l’estil de música escollit per la candidata de Valents, Eva Parera. Té una cançó pròpia titulada ‘Barcelona Valiente’ que la mateixa Parera va ballar i cantar a l’acte d’inici de la campanya electoral. La composició, que té fins i tot un videoclip protagonitzat per la candidata ballant pel centre de la capital, reclama una ciutat “lliure i poderosa”. “Barcelona serà de nou una ciutat valenta” és un dels principals missatges d’una lletra que barreja castellà i català. I també té un missatge dirigit especialment a l’alcaldessa de Barcelona: “Alguien se ha Colau en la plaza de Sant Jaume, okupando Barcelona, buscado que el pueblo la aplauda”.

Valents i Ciutadans estan basant la seva campanya a Barcelona en actes sectorials i carpes a peu de carrer de petit format, de manera que les organitzacions dels dos partits no ha de contractar bandes ni punxadiscos per animar als presents. En el cas dels d’Anna Grau, van celebrar el seu primer acte amb públic a un centre cívic de l’Eixample on tampoc s’hi va escoltar cap cançó.

La música ha estat pràcticament inexistent en els primers dies de la campanya de Daniel Sirera, amb una agenda marcada per actes en format de roda de premsa. Tot i això, la música sí que va ser protagonista al míting electoral que va donar el tret de sortida de la campanya, ja que l’acte a la Sala Astoria va comptar amb un concert en directe del grup ‘Els Magnetos’. El conjunt va combinar versions de hits dels anys 80 i 90 amb temes més moderns com ‘Felices los cuatro’, de Maluma. I el candidat Sirera va arrencar a ballar. A banda, el PPC va escollir dues cançons que es van repetir per megafonia durant la prèvia del míting d’inici de campanya: ‘Amigos para siempre’, de Los Manolos, i el ja tradicional himne del partit.

I aquest dijous la música ha tornat en l’acte central de campanya amb el líder del PPC, Alberto Núñez Feijóo, al Turó de Parc de Barcelona. I ho ha fet amb èxits musicals de fa més d’una dècada com, per exemple, Fran Perea i La Oreja de Van Gogh.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió