Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Els Bombers treballen amb un perímetre de 5.000 hectàrees per estabilitzar l’incendi de Castellar de la Ribera

ACN Castellar de la Ribera – Els Bombers treballen amb un primer eix de confinament de 5.000 hectàrees per estabilitzar l’incendi de Castellar de la Ribera. El cap està actiu […]

Agències 16/06/2022

ACN Castellar de la Ribera – Els Bombers treballen amb un primer eix de confinament de 5.000 hectàrees per estabilitzar l’incendi de Castellar de la Ribera. El cap està actiu i preocupa sobretot la franja del migdia i tarda, quan tornaran a caure les humitats i hi haurà temperatures encara més elevades. Hi ha diferents focus, i el més extens i on s’estan destinant més mitjans és el de Sauró. Aquest matí estan treballant en aquest incendi quatre mitjans aeris, 16 camions, 10 màquines pesades i la UME. El cap d’intervenció, Santi Lleonard, ha negat que aquest foc es deixés com a última prioritat dimecres al vespre, i ha argumentat que les condicions meteorològiques i la proximitat de la foscor no van permetre l’ús de mitjans aeris.

Lleonard ha alertat que aquest és un incendi molt complicat, que va començar en una situació de simultaneïtat de focs a tot Catalunya. Pel que fa a l’ús de mitjans aeris, ha explicat que tenen marcats uns períodes de descans i que les condicions meteorològiques no van permetre que poguessin treballar a Castellar de la Ribera dimecres al vespre. Un helicòpter ho va intentar però va comunicar que era impossible. “No és que es deixés com a última prioritat aquest incendi, sinó que ha estat un episodi d’incendis seqüencial. Si per a l’última emergència queda un camió doncs anirem amb un camió”, ha argumentat.

En aquest sentit, si l’avís va ser a tres quarts de vuit de la tarda, ha indicat que a dos quarts de deu ja hi havia 10 camions i una estructura mínima de comandament. “Tot i la llunyania i la manca de recursos aquí s’atén”, ha insistit.

Els Bombers estan ara preocupats per la inestabilitat dels flancs quan s’entra ja en la franja més calorosa del dia. “Tornaran a caure les humitats, les temperatures seran més elevades i els focus secundaris que s’hagin pogut saltar fora del perímetre es poden reiniciar. És un perímetre molt inestable”, ha advertit Lleonard.

El focus de Sauró és el que té més perímetre i on s’hi estan dedicant més esforços. Es tem que es puguin repetir els llamps que van ser la causa inicial de l’incendi.

També ha explicat que les primeres imatges que van arribar d’aquest foc eren “molt i molt preocupants”, i ha constatat que les condicions de partides són molt “extremes”, amb una onada de calor prèvia el maig i una vegetació molt estressada per un gener i febrer molt secs.

Es tracta d’una zona de masies aïllades. Els Bombers han demanat als residents que llaurin l’entorn de la seva propietat. Hi ha decretat un confinament preventiu però hi ha un pla preparat per si calgués fer una evacuació massiva.

Per la seva part, la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, ha insistit en la necessitat de llaurar els camps per evitar l’avenç del foc. També ha negat que es considerés aquest foc com el menys prioritari, i ha insistit que les condicions atmosfèriques eren adverses.